Ayşe Saran: "Toplumca Bir Kavganın İçindeyiz"

Alternatif kanatta yer alan isimlerden Ayşe Saran, "Kavga Başladı" adlı ikinci stüdyo albümünü yayımladı geçtiğimiz günlerde.

Sözlerini sakınmadan tavrını hızlıca belli ediyor ve hedefe temelden yükleniyor buradaki şarkılar. Kendisiyle gerçekleştirdiğimiz röportajda da bu kavga meselesine değiniyoruz. Saran, kartları açık tutuyor: "Alttan alta, sessizce yapılan tüm müdahalelere karşı başlamış haklı bir kavgadır bu. Çünkü kimse, kendi hayatına müdahale edilmesini kabul etmiyor."



-İki yıl aradan sonra yeni bir Ayşe Saran albümü. Hazırlık süreci nasıl ilerledi?


Albüm çıktıktan sonra hızlıca bu süre zarfında yaptığımız şarkıları toparladık ve 2013 yılının sonunda kayıtlara girdik. Hazırlık süreci biraz belirsizliklerle doluydu açıkçası; albümün nereden çıkacağından tutun da nasıl kaydedeceğimize kadar. Ama inancımız ve sabrımızla, ikinci albümü olabilecek en iyi koşullarda kaydettik ve çıkardık. Bu tamamen bir ekip işidir.

-İkinci albümlerin, çıkış albümlerine nazaran bağlı oldukları müzisyene daha geniş alanlar sunabildiklerinden söz edilir. “Kavga Başladı” sizin adınıza bu tanımı doğruluyor mu?

Sound anlamında ve sözsel anlamda içselleştirdiğim bir albüm "Kavga Başladı". Bir önceki albümü sekiz yıl önce kaydetmiştik. Aradaki bu zaman farkı, gelişmeleri de beraberinden getirdi tabii ki.

-Esasen henüz başlıkla karşılaştığımızda albümün içeriğine dair tüm meselenin özetini görüyoruz. Bu kavga kime karşı?

Biz toplumca bir kavganın içindeyiz. Artık herkes ses çıkarmak gerektiğinin farkında. Çünkü kimse, kendi hayatına müdahale edilmesini kabul etmiyor. Alttan altta sessizce yapılan tüm müdahalelere karşı başlamış haklı bir kavgadır bu. Albümün adı "Kavga Başladı" çünkü bu hem benim hayatımdaki kavgayı hem de gayet majör olan, toplum-devlet arasındaki kavgayı temsil ediyor. Yoksa benim 'kavgacı' bir hatun olmamla alakası yok.

-Bir de kapaktaki silik yüzler var tabii. Neyi ifade ediyor bu “Yüzsüz Adam”lar?

Yüzsüz adamlar, sistemi yürüten ama esasında sistemi yürüttüğünü zanneden bazı patronlar, bazı idareciler, bazı siyasiler. Albüm kapağında, yüzsüz adamların dayatmaya çalıştığı şeyler de tamamen simgesel şeyler. Bu düzen; yalan bir düzen. Farkında olmadan insanı çok feci yutan, yeri geldiğinde sevdiğinden, evinden barkından eden bir sistem. Ama hala köle olmayı tercih eden, üç günlük dünyada gözü paradan başka hiçbir şey görmeyen insanlar var. Tek derdi 'kariyer' olan insanlar var. Kardeşim kime hizmet ediyorsun? Daha güzel bir hayat yaşamak için deli gibi çalışıyor ama esasen hiç doymayan bir yaratığa hizmet ediyor, farkında değil. Kapaktaki bu adamlar da onların patronları ve ne yüzleri, ne ruhları, ne de kalpleri var. Rahatsız olduğum bir durum. Albümde de işlemek istediğim bir mevzuydu.

-Ekipten de bahsedelim, derim. Kimlerle çalıştınız?

Albüm prodüktörü Össan Deneç, ilk albümde de beraber çalışmıştık; bir şarkı hariç tüm besteler Össan’a ait, bir adet Ete Kurttekin şarkısı mevcut. Kayıtları JingleJungle stüdyosunda Arın Baykurt ile gerçekleştirdik. Albüm masteringini İsveç Fascination Street stüdyosundan JensBogren gerçekleştirdi. Kendisi, kariyerini de çok beğenerek takip ettiğimiz bir ses teknisyenidir. Sahnede Össan Deneç, Fırat Öz, Onur Akça, Ataer Argüder ve Can Yücel Korkut ile birlikte çalıyoruz. Albüm On Air müzik etiketi ile çıktı. Dediğim gibi gerçek bir ekip çalışması oldu. Bu müziğe inanan ve bu müziği daha iyi yerlere getirmek isteyen sağlam bir ekibiz.

-İlk video klip çalışmasını ‘Ben Senin Gibi Biri Değilim’e uyguladınız. Devamı gelecek mi videoların?

Şu anda ikinci klibin senaryosu vs hazır. Ölüm Marşı’na çekeceğiz. Yakın bir zaman sonra çekimlerine başlanacak.

-Lansman konseri geçtiğimiz günlerde sahnelendi. Peki, yeni şarkılara dair belirlenen bir konser takvimi var mı?

Şu anda konser takvimi için çalışıyoruz. En yakın görünen konser 4 Haziran’da İstMotoFest konseri. Öncesi için de çalışmalarımız sürüyor.

Haberin Devamı


Albümde Yer Alan Şarkılar:

Haberin Devamı
  1. Ben Senin Gibi Biri Değilim
  2. Kimim Ben
  3. Sahte
  4. Ölüm Marşı
  5. Binlerce Çöl Kadar (Babakale)
  6. Taarruz
  7. Balad
  8. Bir Köşede
  9. Sessizce
  10. Hayal Kursam


Twitter / @BekirzgrAybar
bekirozguraybar@gmail.com

Haberin Devamı