Sağlık Bel Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır? Listezis Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler...

Bel Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır? Listezis Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler...

09.03.2021 - 12:54 | Son Güncellenme:

Birçok insan bel bölgesi ile ilgili şikayetlerde bulunabilir. Bu şikayetler ile doktorlara başvurabilir. Bel kayması da bel ile ilgili meydana gelen sağlık sorunudur. Genelde bireylerde bel kayması olduğunda bel ağrısı ile şikayette bulunurlar. Bel kayması ciddi bir hastalıktır. Bazı durumlarda ameliyat gerektirebilir. Bu amaçla insanlar bilgi sahibi olmalıdır. Detaylı olarak bel kayması ameliyatının nasıl yapıldığı ve listezis ameliyatı hakkında bilgiler derledik.

Bel Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır Listezis Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler...

 Listezis ameliyatı demek bel kayması ameliyatı demektir. Tıp dilinde bel kayması ameliyatı listezis ameliyatı olarak geçmektedir. Yani her iki kavram da bel kayması ameliyatını ifade eder. Bel kayması belirli belirtiler ile kendini gösterir. Tedavi yönteminde genellikle ameliyat sistemi kullanılır. Ameliyatın nasıl yapıldığı ve bel kayması ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Haberin Devamı

 Bel Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 Öncelikle ameliyatı ile ilgili bilgilere geçmeden önce bel kaymasının ne olduğu tam ve doğru şekilde bilinmelidir.

 Bel bölgesinde bir omurun diğer omur üzerinde öne veya arkaya doğru kaymasına bel kayması denir. Tıp dilinde bel kayması aynı zamanda spondilolistezis olarak da isimlendirilir.

 Araştırılan verilere göre bel ağrısı ile doktora başvuran kişilerin luk bölümünde bel kayması tespit edilerek tedavi edilir.

 Bel kayması ameliyatı sonrası, öncesi yapılması gerekenler vardır. Aynı zamanda hangi zamanlarda bel kayması ameliyatına gerek duyulduğu da bilinmelidir.

 Beldeki omurlar birbirine eklemler yardımıyla bağlanır. Omurgayı oluşturan bu kemikler bir sistem ve düzen içerisinde dizilmiştir. Omurların ön ve arka bölümleri önden ve arkadan hizayı bozmayacak şekilde süreklilik gösterir. Bu sistem, diziliş, sıralama bozulduğunda bel kayması meydana gelir.

Haberin Devamı

 Bel kayması ameliyatı cerrahi ekip ve uzman kadro ile yapılan bir operasyondur. Gelişen teknoloji ile güvenli bir şekilde yapılır. Bu ameliyat ortopedi, beyin ve sinir cerrahisi alanına görmektedir.

 Bel kayması ameliyatı yapılacak işleme göre değişkenlik gösterebilmektedir. Fakat ortalama olarak ameliyat en fazla 1 saat sürmektedir. 45 dakika sürdüğü de görülmüştür. Eğer bel fıtığı da mevcut ise bel kayması ameliyatı daha uzun sürebilmektedir.

 Bel kayması ameliyatının amacı, omurilik ve sinirler üzerindeki baskının kaldırılması, omurga kemiklerinin düzen ve sisteminin sağlanmasıdır.

 Omur ve sinir dokularının üzerindeki baskının kaldırılması için bir bölüm kemik dokusu törpülenir ya da sistemden çıkarılır. Bu sayede sinirler rahatlatılır.

 Ameliyat esnasında omurga kemiklerinin dizilişinin düzenini sağlamak amacıyla vida gibi sabitleyici aletler de takılır. Bu vida aleti omurga kemiklerinin kaynamasını da garantiler.

 Bel kayması ameliyatı bu şekilde yapıldıktan sonra hastaya kemiklerin daha düzgün ve hızlı kaynaması için de bel korsesi kullanımı önerilmektedir. Bu öneriyle beraber doktor hastaya bel ve karın kasları konusunda egzersizler de önermektedir. Bu yapılan egzersizler ise sistemi güçlendirmek amaçlıdır.

Haberin Devamı

 Listezis Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 Bildirildiği gibi listezis ameliyatı bel kayması ameliyatıdır. Bel kayması omurgalar üzerindeki kaymayı ifade eder. Omurgalar üzerinde kayma olduğunda da omurga kemiklerinin, eklemlerinin bulunduğu o düz çizgi bozulur.

 Omurga kemikleri insanı taşıyan kemiklerdir. Bu yüzden de çok ciddi ve önemli bir ameliyattır. Bel kayması doğuştan olabileceği gibi düşme, kaza sonucunda da meydana gelebilir.

 Bel kayması belde ağrıya, uyuşukluğa ve bacaklarda da ağrıya neden olur. Bu yüzden yürümede zorluk yaşanır. Yürürken sık sık dinlenme ve durma gereksinimi duyulur.

 Gece saatlerinde uyurken bacaklara sık giren kramplar da bel kaymasının işareti olabilir. Bireyler tüm bu şikayetler ile doktora gider.

 Bel kayması tedavisinde ameliyat düşünülür. Bunun için önce bel kayması tespit edilir. Bel kaymasının hareketli olup olmadığına bakılır.

 Bel kayması oluşmuş fakat hareketsiz nitelikte ise bu bel kaymasına müdahale etmeye gerek duyulmaz. Fakat oluşan bel kayması hareketli ise ameliyat tedavisi uygulanır.

Haberin Devamı

 Eğer kişi bel kayması ameliyatı olmazsa yürümekte zorlanır, yatağa bağımlı hale gelir ve cinsel iktidarsızlık oluşur.

 Bel kayması ameliyatından genelde bireyler korkmaktadır. Fakat bel kayması ameliyatı artık kısa sürelerde gelişen teknolojik aletler ve sistem yardımıyla uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır.

 Aynı zamanda bel kayması ameliyatından korkulmasının bir diğer nedeni de bu ameliyatın halk arasında platin ameliyatı ya da vida ameliyatı olarak da bilinmesidir. Oysaki bu platin ya da vidalar insanların bel bölgesindeki omurga kemiklerini düzene sokabilmek amacıyla kullanılmaktadır.

 Gelişen teknoloji ile bu ameliyat yapıldığında felç kalma ve sakat kalma riski tamamen ortadan kaldırılmıştır. Ayrıca teknoloji sayesinde vidanın nereye gideceği hangi bölgeye ve nereye takılacağı ameliyat önceli planlanmakta ve belirlenmektedir.

Yazarlar