Genel Sağlık Bel nasıl kayar?

Bel nasıl kayar?

18.02.2016 - 14:43 | Son Güncellenme:

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor bel kayması hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Bel nasıl kayar

Bel kayması, yani bizi taşıyan omurga kemik sisteminin birbiri üzerinde kayıp omuriliği sıkıştırması, oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Yürürken sık sık durma isteği bacaklarda uyuşma, yanma hissi ortaya çıkan bu rahatsızlık tedavi edilmezse idrar tutamama, cinsellik kaybı, yürüyememe, belden aşağısını hissetmeme gibi sonuçlara da yol açabilir.”

Haberin Devamı

Op. Dr. Aybars Akkor“Bel kaymasının tek tedavisi beli titanyum vidalarla sabit hale getirip kaymasını önlemektir. Halk arasında "platin" ya da "vida" ameliyatı olarak adlandırılan bu tedavi yöntemi oldukça riskli olarak bilinmektedir. Eskiden vidaların ameliyat sırasında yanlış bir yere iletilmesi, tam doğru yerlere konulamaması birçok hastanın sakat kalmasıyla veya istenilen düzeyde iyileşmemesiyle sonuçlanmaktadır.

Bu nedenle, bu ameliyatı olması gerekenler bu tedaviden kaçmakta ömür boyu kalitesiz bir yaşam sürmektedirler. Yeni teknolojilerle tüm bu endişeler ortadan kalkmakta, bilgisayar desteği ile vidalar tam yerine konabilmektedir. Bu sistem sayesinde bel kayması ameliyatları çoğunlukla sorunsuz olarak uygulanabilmektedir. Önemli olan doğru zamanda doğru teşhisi koymaktır.”

Haberin Devamı

Bel kaymasının birçok nedeni olduğunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor “Doğuştan, ağır geçen doğumlar, düşmeler, kazalar, kemik yapısının fazla alındığı bel fıtığı ameliyatları ve ileri kemik erimesi gibi nedenler bel kaymasına neden olabilir.”

Bel kaymasının belirtilerini ise şöyle sıralıyor Op. Dr. Aybars Akkor “Bel kayması olan hastalar yürümekte güçlük çekebilir, yürürken sık sık durma isteği duyabilir, bacaklarda uyuşukluk hissedebilir, sık sık kramp girme sorunu yaşayabilir ve gece uyanmaya neden bacak yanmaları yaşayabilir.”

Kayma hareketliyse ameliyat, hareketsizse fizik tedavi gerekir diyen Op. Dr. Aybars Akkor “Bel kayması ameliyatları yaklaşık bir saat sürmekte, hasta ameliyattan oniki saat sonra ayağa kalkabilmektedir. Hastanede bir gün yatması yeterlidir. Bel omurgasına kaymayı önlemek amacıyla titanyum vidalar konmaktadır. Bu vidalar ömür boyu hastada kalmaktadır. Ameliyatta cilt dikişi konmamaktadır. Sakat kalma felç olma riski gelişen yeni teknolojilerle sıfıra yakındır.”

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor’un ameliyat sonrası tavsiyeleri ise şöyle: “Bir veya iki gün sonra evine çıkan hasta evinde dolaşabilmekte, oturabilmektedir. On gün sonra kontrolü yapılan hastaya her türlü hareket serbest bırakılır. Hasta üç hafta süreyle yatınca çıkarmak kaydıyla korse kullanmalıdır. Yaklaşık yirmi gün sonra işine dönebilir. Bele takılan vidalar hastanın öne doğru eğilme hareketlerinde herhangi bir sorun yaratmaz.”

Haberin Devamı

Op. Dr. Aybars Akkor
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı

Bel nasıl kayar

Yazarlar