İşte Meleklerin Meyvesi: Papaya

Bağışıklığı güçlendiriyor, sindirimi düzenliyor, ödem attırıyor, cildi güzelleştiriyor! İşte meleklerin meyvesi: Papaya

Görüntüsü armuda, kokusu kavuna benziyor. Sindirim sisteminden kolesterol düşürmeye, kansere karşı kalkan olmaktan cilt ve saç güzelliğine kadar kelimenin tam anlamıyla yedi derde derman oluyor. Neden mi söz ediyorum? Meleklerin meyvesi papayadan.

TÜRKİYE'DE AKDENİZ BÖLGESİ'NDE YETİŞİYOR

Aslına bakılırsa tropikal bölgelerin meyvesi papaya. Ama ülkemizde de başta Antalya olmak üzere Akdeniz Bölgesi'nde yetişiyor.

Haberin Devamı

Bu meyveyi o uzak ülkelerden yakınlarımıza kadar kimin getirdiğine, yani onu anavatanında kimin keşfettiğine gelince, Christopher Columbus. Bu meyvenin özellikle de kokusundan büyülenir Columbus ve ona "meleklerin meyvesi" adını verir.

Bu kısa tarihi bilginin ardından gelelim papayanın sağlık faydalarına. Şöyle bir toparlamak gerekirse papaya gerçekten de doğanın insanlığa sunduğu bir armağan.

İsterseniz önce papayanın içeriğinden başlayalım. Meleklerin meyvesi papaya, A, B, C, E vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, potasyum, folat, karoten, pantotenik asit, lif ve antioksidanlar içeriyor.

KİLO KORUMAYA YARDIMCI

En güzel haberi önce vereyim. Eğer kilonuzu korumayı ya da kilo vermeyi amaçlıyorsanız papaya tam size göre. Çünkü içerdiği bunca değerli vitamin ve minerale rağmen kalorisi çok düşük. Bir tane papayanın kalori değeri sadece 13. Ama buna rağmen tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi sağlıyor.

ÖDEM ATTIRICI

Ayrıca papayanın ödem attırıcı özelliği de var. Bu meyvenin adını da aldığı papain ve kimopapain adlı enzimler, vücutta toplanan ödemi atma konusunda son derece etkili.

KOLESTEROLÜ DENGELER

Papayanın bir başka faydasına gelirsem.... Kolesterol dengeler. Bu şekilde de kalp ve diyabet gibi hastalıklara karşı bir önleyici olarak değerlendirilebilir.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Meleklerin meyvesi bu nitelemeyi gerçekten de sonuna kadar hak ediyor. Bir başka sağlık faydası ise vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmesi. İçeriğindek A vitamini sayesinde de akciğerleri de temizliyor.

Haberin Devamı

KABIZLIĞI ÖNLER

Biraz önce papayanın lif açısından son derece zengin olduğunu söylemiştim. Bu özelliği sayesinde de sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor, kabızlığı önlüyor.

GÖZ SAĞLIĞINI DESTEKLER

Bunlara ek olarak genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan makula dejenerasyonu adlı bir göz hastalığının önlenmesine de yardımcı olur. Yani papayanın göz sağlığı üzerinde de olumu etkisi var.

ASTIM HASTALARINA İYİ GELİR

Papaya aynı zamanda beta karoten başta olmak üzere çeşitli antiosidanları da içeriğinde barındırır. Bu da astım hastalarına destek olabildiği alamına geliyor.

KOLON KANSERİNE KARŞI KORUR

Bütün bunlara ek olarak papayanın kolon konserine karşı bir koruma kalkanı görevi üstlendiğini de hatırlatmam gerek.

PAPAYA İLE SAĞLIKLI BİR CİLT

Bunlar papayanın genel sağlık üzerindeki olumlu etkileri. Bir de cilt sağlığı konusuna değinelim istiyorum. Çünkü papaya cilt sağlığı konusunda da çok etkili. Eğer cildinizin kuru olduğundan şikayetçiyseniz papaya tüketerek bu soruna çözüm bulabilirsiniz. Hatta meleklerin meyvesini kullanarak hazırlayacağınız yüz maskelerinin de bu konuda büyük yardımı olacaktır.

Haberin Devamı

PAPAYA KİLO VERMEYE NASIL YARDIMCI OLUR?

Biraz önce papayanın lif açısından zengin olduğun belirtmiştim. Bu da tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi sağlar.

Ama kilo verme konusunda bu meyvenin çekirdekleri de son derece faydalı. Özellikle de yağ yakma konusunda etkili. Örneğin bu çekirdekleri ezip toz haline getirerek salatalarınıza ya da yiyeceklerinize katabilirsiniz. Ya da yiyerek de tüketebilirsiniz.

PAPAYA NASIL YENİR?

Gelin biraz da papayanın nasıl tüketileceği konusuna değinelim. Meyveyi ortadan ikiye böldüğünüzde karşınıza kavuna benzeyen bir görünüm çıkacak. Yani tam ortada papayanın çekirdeklerini göreceksiniz.

Onları bir kaşık yardımıyla ayırın, ama bence atmayın. Çünkü bu meyvenin sadece etli kısmı değil çekirdekleri de değerli. Onları da daha sonra tüketebilirsiniz. Bu arada yeri gelmişken papaya çekirdeğinin böbrek sağlığı açısından son derece faydalı oludğuna da hatırlatmak isterim.

  • * Bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir, sadece koruyucu önlemlerdir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.

BERSU EKİNCİ
Bütünsel Beslenme Danışmanı
https://bersuekinci.com/
https://www.instagram.com/bersuekinci/
https://www.facebook.com/BersuEkinciileYenileKendini/