Soğuk Duş ile Kilolara Veda Edin!

Evet, biliyorum. Özellikle de kış aylarında buz gibi suyun altında duş almanın düşüncesi bile insanın içini ürpertmeye yetiyor. Ama bir bilseniz soğuk su ile duş almanın faydalarını!

Metabolizmayı hızlandırmaktan hormon üretimini düzenlemeye, stresle savaştan cildi güzelleştirmeye kadar sayısız faydası var soğuk duşun.

Elbette buz gibi suyun altına geçip orada dakikalarca kalarak sağlığınızı kaybetmenizi önermiyorum. Ama yine de denemeye değer.

Gelin bir bakalım soğuk duşun faydalarına.

Metabolizmayı hızlandırır: Soğuk duş, sizi her zaman hayalini kurduğunuz o daha ince ve formda vücuda kavuşmaya bir adım daha yaklaştırır. Soğuk suya maruz kaldığınızda bedeniniz doğal olarak daha fazla kahverengi yağ üretir. Kahverengi yağ demek, iyi yağ demektir. Bu yağlar vücut ısısını artırarak, kurtulmaya çalıştığınız beyaz yağları yakmaya yardımcı olur. Bu arada kan basıncınız da vücut sıcaklığınız da yükselir. Yani başka bir deyişle metabolizmanız hızlanır. Bu da kilo vermenize yardımcı olur.

Haberin Devamı

Hormon üretimini artırır: Eğer bir çocuk sahibi olmayı hayal ediyorsanız, soğuk duşun size de faydası olacağını söylemeliyim. Yapılan bir tıbbi araştırmaya göre soğuk duş testosteron seviyesini artırıp doğurganlığı yükseltir.

Soğuk duş depresyonla savaşır: Böyle söyleyince kulağa tuhaf geliyor olabilir. Ama soğuk duş bir tür antidepresan vazifesi görür. Çünkü soğuk suyun bedeninizde teması beyninize tıpkı antidepresanların yaptığı etkiyi sağlar. Yani bir başka deyişle soğuk duş, bedeninize kimsayallar almadan doğal olarak sakinleşmenin ve kendini daha iyi hissetmenin etkili yollarından biri.

Saç ve cildi güzelleştirir: Zaten biliyorsunuz büyük olasılıkla. Eğer sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsanız, sık sık fön çektirmekten de maşa ya da benzeri saça ısıyla şekil veren uygulamaları kullanmaktan da uzak durmalısınız. Tıpkı bunlar gibi sıcak su da saçlara zarar verir. Fazla sıcak su, saçınızı da cildinizi de doğal neminden uzaklaştırıp kurumasına neden olur. İşte hem saçınızın hem de cildinizin kurumasını engellemek için yapmanız gereken, normal duşunuzu aldıktan sonra birkaç dakika soğuk duşun altında durmak.

Haberin Devamı

Enerji düzeyini yükseltir: Özellikle de sıcak yaz günlerinde, sabahın ilk saatlerinde yataktan kalktıktan sonra kendinize gelmekte güçlük çekiyorsanız, soğuk duşu deneyin. Soğuk su, kalp atış hızınızı ve nefes alışınızı hızlandırır. Bu şekilde daha uyanık ve enerjik olursunuz.

Daha iyi bir uyku sağlar: Biraz önce anlattığımın tam tersi bir durum belki, ama gerçek. Soğuk suyun bedeninize temas ettiği ilk an küçük bir şok yaşasanız da daha sonraki dakikalarda vücut rahatlar ve gevşer. Eğer gece saatlerinde soğuk duşu denerseniz bu sizin daha iyi uyumanızı sağlar.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Soğuk duşun bir başka önemli faydası da strese dayanıklığı artırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek. Bunlara ek olarak kronik ağrılara ve iltihaba karşı da birebirdir.

SOĞUK DUŞ NASIL ALINIR?

Bu kadar faydasına karşın soğuk duş alırken dikkat edilmesi gereken incelikler de var. Yani öyle soğuk suyun altına geçip dakikalarca beklemek fayda yerine zarar getirir.

Haberin Devamı

Bu yüzden eğer soğuk duşa alışkın değilseniz yavaş yavaş başlayın. Normal duşunuzun son bir dakikasını buna ayırabilirsiniz mesela.

Önce ayaklarınızı ıslatın, sonra eller ve kollar. Ardından da başınızı ve sırtınızı soğuk suyla tanıştırın. Birer dakika ile başladığınız soğuk duş seansınızı buna alıştıkça artırabilirsiniz.



BERSU EKİNCİ
Bütünsel Beslenme Danışmanı

https://bersuekinci.com/
https://www.instagram.com/bersuekinci/
https://www.facebook.com/BersuEkinciileYenileKendini/