Püf Noktası Beyaz sirke nedir, nerelerde kullanılır?

Beyaz sirke nedir, nerelerde kullanılır?

19.12.2017 - 14:13 | Son Güncellenme:

Beyaz sirke diğer üzüm sirkesinden farklıdır. Sağlığımıza sağladığı faydalarla beraber günlük hayatımızın her alanında kullanılabilir özelliktedir. Kozmetikten sağlığa birçok alanda kullanılan beyaz sirkenin ne olduğu ve nasıl kullanıldığı ise merak konusu… İşte beyaz sirkenin faydaları ve nerede nasıl kullanılır sorusunun cevapları.

Beyaz sirke nedir, nerelerde kullanılır

Beyaz sirke geçmişten günümüze birçok alanda kullanılıyor. Gerek sağlık konusunda gerekse ev temizliğinde beyaz sirkenin önemi oldukça büyük bir yere sahip. Sağlıklı bir yaşama sahip olmak için sirkenin hayatımızda önemli bir yeri bulunuyor. Ancak biz genellikle üzüm sirkesini kullanıyoruz son zamanlarda ülkemizde de çok fazla kullanılmaya başlanan beyaz sirkenin faydalı ve kullanım alanları çoğu insan tarafından bilinmiyor. Bizde sizler için beyaz sirkenin ne olduğunu, kullanım alanlarını ve beyaz sirkenin faydalarını araştırıp bir araya getirdik.

İlk olarak beyaz sirkenin faydalarından bahsedelim…

Beyaz sirkenin faydaları nelerdir?

Beyaz sirke nedir, nerelerde kullanılır

Anti-diyabet etkisi
Beyaz sirke, kan şekeri seviyesini korur. Ayrıca, sirkenin içerisinde bulunan asetik asit kan şekerini düşürmeye yardımcı olur ve anti-diyabet özelliğe dayanır. Yediğiniz gıdanın karbonhidratın şekere dönüştürülme sürecini yavaşlatır.

Pankreası yenileyen bitkiler

Kolesterol seviyesini düşürür
Beyaz sirke, vücudunuzdaki trigliserid düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Dolayısıyla, beyaz sirke tüketerek, kalp krizi ve inme gibi yüksek düzeyde kolesterolün neden olduğu bazı sağlık sorunlarını önleyebilirsiniz.

Kalsiyum emilimini arttırır
Kalsiyum vücudumuzun ihtiyaç duyduğu önemli besindir. Kalsiyum ihtiyacını karşılamak için günlük süt tüketmeniz gerekebilir. Bu nedenle beyaz sirkeye ihtiyacınız var. Sirke içindeki asetik asit varlığı, kalsiyumu eskisinden daha fazla emmeye yardımcı olur. Sonuç olarak, beyaz sirke ile kemikleriniz daha güçlü olacak.

Beyin sağlığını geliştirir
Beyaz sirke tüketilmesi beyin sağlığının teşvik edilmesinde bir fayda sağladığı bilinmektedir. Sonuç olarak, bilişsel yeteneği geliştirir ve sfingolipidler adı verilen beyin dokularının önemli yapı taşlarını üretir.

Anti-mikrobik özelliklere sahiptir
Beyaz sirke doğal bir temizlik maddesi olarak kullanıldığından anti-mikrobik özellikler de gösterir. Yemeğinize beyaz sirke eklerseniz asetik, laktik, sitrik, propionik ve tartarik asit gibi organik asitler sayesinde vücuttaki zararlı bakterileri öldürür.

Kalori yakar
Beyaz sirke diyet için iyi bir seçenektir. Dolgunluk hissi vererek kilo vermenize yardımcı olur. Böylece tüketilen yiyecek miktarını azaltacaktır. Salatanıza ekleyeceğiniz 1 çorba kaşığı beyaz sirke kalorili kalmanıza ve yağ alımını azaltmanıza yardımcı olur.

Besin kaynağıdır
Beyaz sirke, B1 vitamini, riboflavin ve mineral gibi yararlı besinlerle doludur. Dolayısıyla, vücudunuzun işlev görmesini desteklemek istiyorsanız, beyaz sirkeyi tüketmelisiniz.

Kanseri önler
Her kadın serviks kanserinden korkar. Bir çözüm olarak, beyaz sirke onu önlemenize yardımcı olabilir. Beyaz sirke içindeki asetik asit servikste bulunur ve kanserli hücreler beyaza dönüşür. Aksine, normal hücreler pembe rengi gösterecektir. Dahası, kolon, akciğer, göğüs, özofageal ve prostat kanseri dâhil olmak üzere bazı kanser türlerinin büyümesinin engellenmesinde rol oynamaktadır.

Siğilleri önler
Beyaz sirke içindeki asetik asit içeriğinin siğillerin geçmesine yardımcı olur.

Kaşıntıları ve sızıları giderir
Beyaz sirke kaşıntı ve ağrı kesici olarak da bilinir. Banyo suyunuza beyaz sirke ekleyin kaşıntılı cildi rahatlatacaktır.

Yanık ve yaralanmaları iyileştirir
Beyaz sirke antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için yaraların neden olduğu yanmanın iyileşmesine yardımcı olur.

Boğaz sorunlarını giderir
Beyaz sirke boğaz sorunları dâhil olmak üzere bazı sağlık sorunlarının iyileştirilmesi faydalıdır. Suya bir çay kaşığı beyaz sirke ekleyerek gargara yapın, boğaz sorunlarınızı hafifleyecek.

Beyaz sirkenin cilde faydaları

Beyaz sirke nedir, nerelerde kullanılır

Saçlara bakım yapar
Beyaz sirke, doğal bir saç bakımı ürünüdür. Pürüzsüz ve sağlıklı bir saç için saç kreminize ekleyin. Ayrıca, beyaz sirke ile kepek tedavisine yardımcı olacaktır.

Dişleri beyazlatır
Diş beyazlatmak için beyaz sirke kullanabilirsiniz. Diş macununuza beyaz sirke ekleyin ve dişlerinizi iyice fırçalayın. Aynı zamanda ağızda oluşan kötü kokuları da ortadan kaldıracaktır.

Cildi güzelleştirir
Asetik asit ve alfa-hidroksi asidi gözenekleri sıkılaştırır. Nemlendirilmiş bir cilt elde etmek için, banyo suyunuza iki çorba kaşığı beyaz sirke ekleyin ve cildinizi rahatlatın. Buna ek olarak ciltteki lekeleri de giderir.

Güneş yanıklarını giderir
Beyaz sirkenin yapabileceği en iyi faydalardan biri de güneş yanığının hafifletilmesine yardımcı olmasıdır. Beyaz sirke ve su karışımını cildinize uygulayın güneş yanığı olan cildi rahatlatacaktır.

Beyaz sirke nerelerde kullanılır?

Beyaz sirke nedir, nerelerde kullanılır

Doğal temizlik maddesidir. Beyaz sirke temizleme amacı olarak büyük fayda sağlar. Asit içerikli olması nedeniyle temizlemenin doğal bir yoludur. Aslında, çevre dostu bir temizlik maddesidir de diyebiliriz.

Her şeyi temizler

Dezenfektan bir temizlik maddesi olan beyaz sirke, kum, metal, fayans, cam ve kumaş gibi bazı malzemelerin kirini de silmenize yardımcı olur.

Tuvaletinizi temizler
Beyaz sirkeyi tuvaletinize boşaltıp birkaç saat veya gece boyunca bekletebilirsiniz, daha sonra iyice fırçalayın ve yıkayın. Buna ek olarak, musluk temizlemek için uygulayabilirsiniz. Evinizde temiz bir ortam elde etmek için en iyi yol beyaz sirkeden geçer.

Halıdaki lekeleri temizler
Beyaz sirke ve kabartma tozunu karıştırın, halınızdaki lekeyi ovmak için onları kullanın. Halınız yeni alınmış gibi gözükecek.

Evcil hayvanlar için idrar temizleyicisidir
Evde beslenen hayvanınızın idrarını beyaz sirke kullanarak temizleyebilirsiniz. Üstelik zararlı bir koku bırakmadan temizler.

Ev yapımı elma sirkesi nasıl yapılır?


Yazarlar