23.10.2013 - 23:10 | Son Güncellenme:
Canlılarınbeyin yapısı ve öğrenme süreçleri karmaşık ve gizemli yapısıyla biliminsanlarında her zaman merak uyandırmıştır. Her yıl bu konuda yapılan kapsamlıaraştırmalar beynin yapısı hakkında daha detaylı bilgiler edinilmesini ve dahaetkili nasıl kullanılacağını açıklıyor. Merkezi ve çevresel sinir sisteminiyönetip aynı zamanda insanın tüm işlevlerini düzenleyen beyin beş ana lobdanoluşmaktadır. Bilinçli düşünmeyi sağlayan ön lob, duyguları işleyen merkez yanlob, görmeyi sağlayan arka baş lob, ses ve koku algılamayı sağlayan şakaktemporal lobu ve son olarak duyularla hareketleri ilişkilendirip koordinasyonusağlayan beyincik serebellum lobundan oluşmaktadır. Beyindeki öğrenme süreciiçerisindeki birbirine bağlı 100 milyar nöron ve bu nöronların taşıdığıbilgilerin duyularla etkileştikten sonra hipokamp bölgesinden geçerek korteksekaydolur. Etkili öğrenmede duygu faktörü oldukça önemlidir çünkü duyguları hareketlenmeyenbilgiler veya olaylar düşük frekanslı elektrik sinyalleri verirler bu da zayıfsinaptik bağlar oluşmasına neden olur. Sınırsız bir kapasiteye sahip olankorteks düşünme, konuşma, yazma ve öğrenme gibi birçok zihinsel süreci yönetir.Bu bağlamda kortekse gelen sinyallerin kuvvetli olması gerekir ki bilgi uzunvadeli olarak depolansın. Öğrenmede ilgi ve merak kadar farklı işlevleri olanbeyin loblarını eş zamanlı kullanabilmek de süreci hızlandırarak daha etkilihale getirmektedir. Yapılan araştırmalara göre beynin sol lobu analitikdüşünme, matematiksel hesaplar yapma, neden-sonuç ilişkisi kurma gibi detaylıve doğrusal çalışır, sağ lobu ise duygusal ve görsel imgelerden yararlanarakbütünsel öğretir.
Beyin Daha Etkili NasılKullanılır?
• Sağlıklıbir uykuyu sağlayan doğru gıdalarla düzenli beslenmek ve aldığınız enerjininfazlasını vücut tipinize uygun egzersizlerle desteklemek beynin daha etkilikullanılmasında önemlidir.
• Kitapokumak beynin iki lobunu da kullanmanızı sağladığı için beyin gelişimindeoldukça etkili bir aktivitedir.
• Nefesegzersizleri ve meditasyon zihni arındıran aktivitelerdir. Bu aktivitelerleberrak bir zihne kavuşarak bilgi akışını ve öğrenme hızını arttırabilirsiniz.
• Boşvakitlerinizi beyin egzersizleri yaparak değerlendirin; satranç oynayabilir,bulmaca çözebilir, yeni bir dil öğrenebilir, entelektüel ve göz- elkoordinasyonunu sağlayan oyunlar oynayabilirsiniz.
• Klasikmüzik dinlemek, şarkı söylemek, gülmek gibi eğlenceli aktiviteler beyin sağlığıiçin oldukça önemlidir.