Sağlık Beyin Ödemi Nedir? Beyinde Ödem Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin Ödemi Nedir? Beyinde Ödem Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

25.03.2021 - 17:58 | Son Güncellenme:

Beyin ödemi, beyin içerisinde sıvı birikmesi ile hayati tehlikesi bulunan bir durumdur. Ödem, vücudun bir hasar ya da soruna karşı vücudun verdiği doğal tepkiye verilen isimdir. Beyin kafatasının içinde bulunduğu için ödem oluşması kafa içerisinde basınç artışına neden olur. Bu durum da beyine giden kan akımının azalmasına neden olur. Bu durum farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Beyin Ödemi Nedir Beyinde Ödem Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır

Beyin ödemi, en kısa tanımıyla beyin içerisinde sıvı toplanması anlamına gelir. Çok riskli bir durum olup, farklı farklı belirtiler ile ortaya çıkar.

Beyin Ödemi Nedir?

Beyin ödemi; bulantı, kusma, boş dönmesi, nöbet geçirmek, görme kaybı, bilinç kaybı yaşanması, güçsüzlük, hafıza problemleri, konuşma güçlüğü çekmek, baş ağrısı, solunum durması gibi belirtiler ile görülen ve ciddi bir sağlık problemi olan bir hastalıktır. Tehlikeli olmasının nedeni ise beyin kafatası içerisinde sabit bir şekilde durur.

Sıvının artması ve ödem gibi durumlar yaşanırsa şişlik meydana gelebilir. Bu durum sonunda kafa içinde basın artışı başlar. Kan alçak basınca doğru hareket etmeye başlar. Kafa içindeki basıncın artması beyne gelen kanın azalışına sebep olur. Bu durumda oksijen azlığı yaşanır. Oksijen yetersizliği sonucunda ise beyin hücre ve dokularında hasar oluşur. Kafa içindeki basınç yükselirse, omurilik kanalına fıtıklaşma görülebilir. Bu durum ise ölüme sebebiyet verebilir.

Beyinde Ödem Neden Olur?

Beyinde ödem meydana gelmesinin nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Haberin Devamı


1. Travmatik beyin yaralanmaları: Düşme, spor yaralanmaları, trafik kazaları ve şiddet görmek gibi olaylar beyinde direkt olarak ödem oluşmasına sebep olur. Ağır kafa yaralanma sonucunda meydana gelen zedelenmeler ve hasarlar ödeme neden olur.
2. Beyin damarının tıkanması: Beyin damarları tıkandığı zaman sinir hücrelerine gereken oksijen gitmez. Bu durumda hücre ölümü sonucunda ödem oluşabilir.
3. Enfeksiyon: Beyine zarar veren enfeksiyonlar beyinde ödem oluşmasına sebep olur. Sinüs enfeksiyonları ve menenjit de beyinde ödem oluşturmaya neden olabilir.
4. Beyin tümörleri: Beyinde olan tümörler, beyin dokularına baskı yaratır. Bu nedenle beyinde ödem oluşabilir.

Beyinde Ödem Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyinde oluşan ödemlerin tedavisi ilaç tedavisi ile mümkündür. Eğer ilerleyen durumlar söz konusuysa cerrahi işlemler gerekir. Oksijen tedavisi de bu hastalığın tedavi yöntemleri arasında yer alır.

 

Yazarlar