Genel Sağlık Biyopsi Nasıl Yapılır? Biyopsiye Gireceklerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Biyopsi Nasıl Yapılır? Biyopsiye Gireceklerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

10.05.2021 - 16:47 | Son Güncellenme:

Biyopsi tıpta sıklıkla uygulanan bir tektik yöntemleri arasındadır. Biyopsi yaptırması gereken kişiler doktoru tarafından biyopsi olması gerektiği bilgisi verilince bu işlem ile ilgili yoğun bir araştırma sürecine girmektedirler. İlk kez biyopsi terimini duyan kişiler de biyopsinin ne demek olduğu bu işlemi yaptırırken dikkat edilmesi gereken noktaların ne olduğunu merak etmektedirler. Peki biyopsi nasıl yapılır? Biyopsiye gireceklerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir? İşte biyopsi ile ilgili bütün detaylar.

Biyopsi Nasıl Yapılır Biyopsiye Gireceklerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir

Biyopsi işlemi mikroskop altında incelenmektedir. Bu işlem biyopsinin türüne göre değişkenlik göstermektedir. Biyopsi cerrahi uygulamalardan bir tanesidir. Anormal dokunun tespiti için önelidir. 

Haberin Devamı

Biyopsi Nasıl Yapılır?

Biyopsi cerrahi bir işlemdir. Biyopsi genellikle kanser hastalığının teşhisi için kullanılmaktadır. İlk olarak biyopsi yapılacak bölge doktorlar tarafından uyuşturulur. Daha sonra bir iğne yardımı ile birlikte hastadan parça alınır. Hastadan alınan parçanın şüpheli mi tehlikeli mi olup olmadığı tespit edilmesi amaçlanır. Bu şekilde hastanın doku yapısı da incelenmiş olur. Tam olarak şüpheli olan bölgenin yeri de biyopsi ile birlikte tespit ediliş olur.

Hastaya iğne ile hedeflenen lezyonlara girilir. Bu şekilde oldukça küçük parçalar alınır. Bu parçalar ise doğruca patoloji ortamına gönderilir. Tam olarak biyopsi işleminde 20 dakikalık bir kesik ve dikiş işlemi yapılmaktadır. Kanamayı durdurmak için bir takım işlemler uygulanır ve biyopsi yapılan bölge dikilerek hasta taburcu edilir. Hasta aynı gün normal yaşantısına geri dönebilir 

Haberin Devamı

Biyopsiye Gireceklerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Biyopsiye girecek hastaların dikkat etmesi gereken en önemli şey hastanın psikolojisidir. Öncelikle günümüzde gelişen tıp olanakları ve artan teknolojik imkanlar ile birlikte biyopsi son derecede konforlu ve kolay yapılabilen bir işlemdir. Bundan dolayı biyopsiye girecek hastanın hiçbir şekilde kaygı taşımaması biyopsi anında dahi çok önemlidir. Hasta son derecede rahat olmalı gerekirse yakınları tarafından herhangi bir kaygısı varsa sakinleştirilmelidir. 

Biyopsi izsiz bir işlem olduğundan dolayı da estetik kaygılar da taşımamak gerekir. Hasta son derecede rahat bir şekilde bu işlemi gerçekleştirmesi kendi sağlığı açısından da faydalı olacaktır. Biyopsiye girecek hastalar moralli bir şekilde bu işlemi gerçekleştirmesi gerekir.

Yazarlar