Yaşam Bordo Bulamacı Nedir? Bordo Bulamacının Bitkilere Faydaları Nelerdir?

Bordo Bulamacı Nedir? Bordo Bulamacının Bitkilere Faydaları Nelerdir?

09.12.2020 - 14:13 | Son Güncellenme:

19. yüzyıldan bu yana kullanılmakta olan bordo bulamacı ismini Fransa'nın Bordeaux şehrinden almaktadır. Çünkü bu ilaç ilk olarak burada icat edilmiştir. Tarım ile uğraşan kişilerin sıklıkla çaba gösterdiği şeylerden birisi de bitkilerde görülen hastalıklardır. Bu hastalıklar ile mücadele etme şekillerinden birisi de bordo bulamacı olmaktadır. Bordo bulamacı nedir ve bitkilere ne gibi faydalar sağlamaktadır merak edilen tüm detayları derledik.

Bordo Bulamacı Nedir Bordo Bulamacının Bitkilere Faydaları Nelerdir

19. yüzyıldan bu yana tarımda kullanılan bordo bulamacı yer altı sularını ve nehirleri kirlettiği bilinmesine rağmen hala kullanılmaya devam edilen bir bitki ilacı olmaktadır.

Haberin Devamı

 Bordo Bulamacı Nedir?

 Fransa'da bulunan bağların tarihleri oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Ancak Amerika kıtasının keşfinden sonra getirilen yeni tür üzüm asmaları ile birlikte Avrupalıların hiç bilmedikleri bir hastalıkta geldi. Yerli üzüm kütüklerine de sıçrayan bu hastalık bazı Fransalıların Amerika'dan getirip kurdukları üzüm bağları ile önü alınamaz bir hal aldı ve bağların yaklaşık yarısı hastalığa yenik düştü ve yok oldu.

 Bu dönemde külleme tekniği kullanılarak bağlar kurtarılmaya çalışılsa da bu teknik hem pahalıydı hem de istenilen etkiyi yaratmıyordu. Bunun üzerine bir profesör bu konu üzerine araştırmalara başladı. Bağları gezerken yol kenarında ki asma kütüklerine hiç hastalık bulaşmadığını fark etti. Bunun sebebi ise çiftçilerin yol kenarında ki asmalar kimse yemesin diye kireç ve bakır sülfat karışımı püskürtüldüğünü öğrendi. Bu keşiften sonra çalışmalara başladı ve bugün ülkemizde bordo bulamacı olarak bilinene ve içeriği sönmüş kireç ile bakır sülfat karışımından oluşan bu ilacı icat etti.

Haberin Devamı

 Bordo Bulamacının Bitkilere Faydaları Nelerdir?

 Bordo bulamacı asma ve bağ kütükleri için kullanılan bir ürün olmaktadır. Organik tarımda da kullanım onayı bulunana bu ilaç bu sebeple hem organik tarım yapan bağlarda hem de normal tarım yapan bağlarda kullanılmaktadır. İlacın asıl kullanım yeri bağlar olmakla birlikte; fideliklerde, bahçelerde ve tarlalarda da kullanılmaktadır. Bu bölgelerde ki bitkilerde görülen mantar hastalıkların giderilmesi için bordo bulamacından faydalanılmaktadır. Diğer bir yandan bu ilacın asıl etki ettiği mantar plasmopara viticola mantarı olmaktadır. Bu mantar türü de başta bağ midiyösü olmak üzere karaleke ve şeftali yaprağı kıvırcıklığı hastalıklarında etkin bir şekilde kullanılmaktadır. 

 Etki etme şekli ise bakır iyonları sayesinde olmaktadır. Bu iyonlar mantar sporlarını etkileyerek çimlenmelerini önlemektedir. Bu etkisi sebebi ile de bu ilaç tedavi edici değil önleyici bir özelliğe sahip olmaktadır. Bu sebeple bağ, bahçe ve tarlalarda fungal hastalıklar ortaya çıkmadan önce kullanılmalıdır.

Yazarlar