Sağlık Boynun Sağ İle Sol Tarafında Ağrı Ve Şişlik Neden Olur, Nasıl Geçer?

Boynun Sağ İle Sol Tarafında Ağrı Ve Şişlik Neden Olur, Nasıl Geçer?

06.07.2022 - 15:32 | Son Güncellenme:

Boynun hem sağ tarafında hem de sol tarafında ortaya çıkan şişlikler ve ağrılar çoğu kişide görülebilmektedir. Bu şişlikler için kulak burun boğaz bölüne gidilmesi gerekmektedir. Boynun her iki tarafında da şişlik ve ağrı oluşmasının nedenlerini ve nasıl geçebileceğini sizler için derledik.

Boynun Sağ İle Sol Tarafında Ağrı Ve Şişlik Neden Olur, Nasıl Geçer

Boyun kitleleri genellikle boyunun her iki kısmında ani bir şekilde belirebilen şişlikler her yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir. 0 ile 18 yaş arasındaki çocuk yaş grubu kabul edilen kişilerde genel olarak doğumsal veya enfeksiyona bağlı olan iyi huylu kitleler görülür iken, erişkin gruptaysa kitlelerin iyi ya da kötü huylu bir yapıda olup olmadığının, ileri düzeyde görüntüleme yöntemleri aracılığı ile kontrolünün yapılması büyük bir önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Boynun Sağ ve Sol Tarafında Şişlik ve Ağrı Neden Olur?

Boyun derisi altında yer alan zararsız yağ kistleri boyun bölgesinin üstünde şişlik nedeni olabilmektedir. Bunun haricinde suçiçeği, AIDS, tiroid kanseri, tüberküloz, ağız ve dil kanserleri, lösemi, ve alerjik nedenlere bağlı bir şekilde boyun bölgesinde şişlikler görülmektedir.

Boyunda Görülen Ağrı ve Şişlikler Nasıl Geçer?

Kulak burun boğaz uzmanına verilecek olan detaylı hikayenin sonrasında, ayrıntılı bir muayene ve gerektiği durumda endoskopik muayeneler yapılmaktadır. Sonucuna göre ise bu kitlenin nedeninin aydınlatılması amacı ile bir grup kan tahlili istenebilmektedir.

Enfektif kitle düşünülen durumlarda antibiyotik kullanılması istenir ve sonrasında yeniden kontrole gelinmesi istenmektedir. Diğer sebepler düşünülüyor ise kitlenin ayrıntılarının olarak incelenmesi amacı ile bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans inceleme ya da ultrasonografi gibi görüntüleme tekniklerine ihtiyaç olabilmektedir. Bunları takiben doktorun kararı ile bu kitlenin takip edilmesi, ultrason aracılığı ile veya direkt olarak iğne biyopsisi veya cerrahi biyopsi yönünde olabilmektedir.

Yazarlar