Sağlık Boyun Fıtığı Kol Ve Sırt Ağrısı Yapar Mı?

Boyun Fıtığı Kol Ve Sırt Ağrısı Yapar Mı?

05.07.2022 - 15:19 | Son Güncellenme:

Bazı meslek grupları kapsamında özellikle de ağır iş yapan işçiler, şoförler, öğretmenler veya masa başında çalışan kişilerde görülebilen boyun fıtığı toplum içerisinde oldukça yaygın bir biçimde görülen tehlikeli nitelikteki bir hastalıktır. Boyun fıtığının belirtilerini ve kol ile sırt ağrısını ortaya çıkarma durumunu sizler için detayları ile derledik.

Boyun Fıtığı Kol Ve Sırt Ağrısı Yapar Mı

Vücudun dik durmasını sağlamakta olan omurga, orta kısmından omuriliğin geçtiği ve omur adı verilen 33 tane kemikten meydana gelmektedir. Omurlar bir tane yumuşak disk ve iki tane yüzeysel eklem aracılığı ile birbirlerine bağlanmaktadır. Kuvvetli bağ dokusundan meydana gelmiş olan disk, bir omuru öbürüne bağlayan en önemli yapıyı kapsamaktadır.

Haberin Devamı

Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun fıtığına servikal disk hernisi adı da verilmektedir. Boyun fıtığı genel olarak zorlamalar, travmalar, kazalar ya da yaşın ilerlemesi ile diskin merkezinin su içeriğini yitirmesi, diskin yastıklama fonksiyonunu eskisi kadar iyi bir düzeyde yapamaz hale gelmesinden dolayı kaynaklanmaktadır.

Diskin sürekli olarak bozulmaya devam etmesi sonucunda dış tabakası da yırtılabilmektedir ve diskin merkezi ise dış tabakada yer alan bir yırtıktan çıkma eğilimi göstererek sinirlerin veya omuriliğin mevcut halde bulunduğu boşluğa taşıp boyun fıtığına sebep olmaktadır.

Boyun Fıtığı Kol ve Sırt Ağrısı Yapar mı?

Boyun fıtığı genelde boyundan tek bir kola doğru yayılmakta olan ağrı ile kolda ve elde ortaya çıkan uyuşma ile seyretmektedir. Aynı zamana bu duruma bahsedilen kolda ve el üzerinde güçsüzlük eşlik edebilmektedir. Şayet fıtıklaşan disk parçası fazla büyük ise ve omuriliğin üzerine de baskı yapıyorsa bu durum bacaklarda uyuşma veya güçsüzlük de yapabilmektedir. Sırt ağrısı ise kişiden kişiye göre değişmektedir.

Yazarlar