Sağlık Boyunda Beze Nedir, Neden Olur? Boyundaki Beze Hangi Durumlarda Tehlikeli Olur?

Boyunda Beze Nedir, Neden Olur? Boyundaki Beze Hangi Durumlarda Tehlikeli Olur?

25.02.2021 - 10:08 | Son Güncellenme:

Boyunda görülen şişlikler hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen genellikle basit bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık bir enfeksiyon nedeni ile olabileceği gibi ciddi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bazen oluşan bu kitleler, hiçbir şikayete neden olmadan kalırken bazıları ise, belirgin şikayetler ile ortaya çıkabilir. Boyunda beze nedir, neden olur? İşte, tüm detaylar.

Boyunda Beze Nedir, Neden Olur Boyundaki Beze Hangi Durumlarda Tehlikeli Olur

 Boyundaki bezelerin neden kaynaklı olursa olsun dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir. Çocukların boyun kısmında bezelye büyüklüğünde ortaya çıkan şişlikler, ailelere genellikle endişe verir. Baş ve boyun kısmında ortaya çıkan bu bezeler genellikle, enfeksiyonlardan kaynaklanır.

Haberin Devamı

 Boyunda Beze Neden Olur?

 Boyunda beze, enfeksiyon sebebi ile gelişmişse, vücudun savunma mekanizması için gerekli hücreleri yapan sistemin bir parçası olan lenf bezlerinin şişmesi nedeni ile oluşur. Bu gibi durumlarda telaş etmeden bir uzman doktora başvurmak gerekir. Çocukluk döneminde boyun bölgesinde görülen bezelerin birçoğu ise doğumdan kaynaklanan kitlelerdir. Bu kistler fark edildiği zaman hemen incelenmeli ve gerekiyorsa tedavi edilmelidir. Bu kitlelerin tedavileri ise, genellikle cerrahi müdahale ile yapılması gerekir. Enfeksiyon kaynaklı bezelerde antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

 Boyundaki Beze Hangi Durumlarda Tehlikeli Olur?

 Boyundaki tüm dokularda iyi ve kötü huylu tümörler ortaya çıkabilir. Bazen de iyi huylu tümörler, kötü huylu tümöre dönüşebilir. Kitlelerin ağrısız olması, zararsız olduğu anlamına gelmez. Ağız, dil, boğaz, ağız tabanı ve gırtlak bölgelerinde görülen kanserler, genellikle alkol ve sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkar.

Haberin Devamı

 Bu gibi hastalıklar, ilerleyen yaşlarda daha sık görülür. Bu nedenle de 60 yaş üstü kişilerin boynunda kitle hissetmesi durumunda bunu ciddiye alması ve hemen bir uzman hekime göstermesi gerekir. Bezelerin takip ve tedavisi alanında uzman olan hekim tarafından düzenli olarak yapılması gerekir. Enfeksiyon kaynaklı bezelerin iyileştirilmesi için antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

 Boyunda Oluşan İyi Huylu Kitlelerin Tanı ve Takibi

 Her bezenin oluşum nedeni ve tedavi süreci farklıdır. Boyun bölgesinde oluşan şişliklerin tedavisi, şişliğin nedenine bağlı olmak üzere farklı şekillerde yapılır. Tedavide belirleyici olan unsur ise, hekime zamanında başvurulup başvurulmadığı ve kitlenin tipidir.

 Yapılan ayrıntılı fiziki muayene sonucunda gerekli görüldüğü zaman kan tahlili ve tomografi, ultrason, anjiyografi ve manyetik rezonans görüntüleme gibi işlemleri kullanılarak tanı konur. Hatta bazen tanı konabilmesi için ince iğne ile kitlenin içinden biyopsi alınması gerekir. Lenf bezi hastalıklarında da tanı lenf bezleri incelenerek konur. Bu tetkikler her hastaya yapılmaz. Hekimin uygun gördüğü tetkikler yapılarak tedavi sürecine başlanır.

Yazarlar