Sağlık Bt Anjiyo Nedir, Nasıl Yapılır? Bt Anjiyo Kaç Dakika Sürer, Tehlikeli Midir?

Bt Anjiyo Nedir, Nasıl Yapılır? Bt Anjiyo Kaç Dakika Sürer, Tehlikeli Midir?

04.03.2021 - 19:48 | Son Güncellenme:

Halk arasında sanal anjiyografi adıyla bilinen bt anjiyo yöntemi, hastaların damarındaki kalsiyum, kireç seviyesine bakılmasını sağlayan yöntemdir. Bu yöntem ile damarda oluşan darlıklar kesin bir şekilde değerlendirilir. Bazen damar içerisinde fazla seviyede kalsiyum bulunmasına rağmen darlık yaşanmaz ancak yumuşak plak denilen plak ortaya çıkabilir. Bu plaklar da ileri derecede darlıklara yol açabilir. Bu yol ile kalbin anatomik bozukluklara neden olan hastalıklar ortaya çıkabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bt Anjiyo Nedir, Nasıl Yapılır Bt Anjiyo Kaç Dakika Sürer, Tehlikeli Midir

BT anjiyografi, kalp ile ilgili tüm bozukluk ve kalbe bağlı pek çok hastalığının görüntülenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem ile tedavini gidişi ve nasıl ilerleneceği belirlenir. BT anjiyografi görüntülemesi çekilirken, daha net görülebilmesi için kontrast madde kullanılır ve kesit görüntüleri alınır.

BT Anjiyo Nedir, Nasıl Yapılır?

BT anjiyografi nasıl yapıldığının aşamaları aşağıdaki gibidir:

1. Çekime başlanmadan önce hasta ile ilgili bilgileri öğrenmek için hastaya onay formu doldurması talep edilir.
2. Sonrasında hastanın kreatinin seviyesi ölçülür. Bunun sebebi çekim esnasında kontrast madde kullanıldığı için bu değer önem arz eder.
3. Hastaya damar yolu açılır ve sonrasında cihaz içinde yer alan sedyeye yatırılır. Eğer gerekli görülüyorsa damar yolundan kalp ritmini ayarlamak için ilaç verilmektedir.
4. Hastaya çekim öncesinde nefes komutları anlatılır çünkü hastanın solunumunda sorun olursa görüntü sabitlenmez. Bunun sonucunda görüntüde bozukluklar meydana gelir. Artefakt denilen bu bozuklukların ortaya çıkması, koroner arterler oldukça ince oldukları için görüntüdeki bozukluklar doktoru yanlış yönlendirebilir. Bu sebepten dolayı nefes komutları ile birlikte pratik yapılır ve nefes tutma ile de birlikte kalp atım hızına bakılır. Tüm bunlar olurken ağızda metal tat hissetme, idrar kaçırmak, vücut sıcaklığında artış gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
5. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus hastanın kalp hızı olarak sayılır. Görüntüleme işlemi öncesinde kullanılan ilaçlar yüzünden damardan verilmiş olan ilaçlar ile kalp hızının yaklaşık 60 civarında olması beklenir. Eğer bu civarda olmazsa görüntüde bozukluk meydana gelebilir.
6. Bunların yanı sıra görüntülemesi yapılacak olan hastanın çekim öncesinde aldığı ilaçlar ayrıntılı bir şekilde sorgulanmalıdır. Özellikle cinsel gücü arttıran ilaçlardan kullanılmış mı test edilmesi gerekir. Bu tür ilaçlar kullanılırsa görüntüleme doktorun isteğine bağlıdır. Sebebi ise bu ilaçların kullanımı ile birlikte kan basıncının düştüğü görülür. Hayati risk taşıyan durumlardan biridir.

BT Anjiyo Kaç Dakika Sürer ve Tehlikeli midir?

İki ya da üç boyutlu görüntüler alınabilir. Bu görüntüleme işlemleri 10 saniyede tamamlanır. Tıkalı ya da daralma olan damarların olup olmadığı kontrol edilir. Doktorun talimat ve isteklerine uyulduğu takdirde herhangi bir risk taşımaz. Görüntülemesi çekilecek olan kişi, doktorun dediklerine kulak vermelidir.

 

Yazarlar