Sağlık Bypass Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır? Bypass Ameliyetı Hangi Durumlarda Yapılır?

Bypass Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır? Bypass Ameliyetı Hangi Durumlarda Yapılır?

25.02.2021 - 10:02 | Son Güncellenme:

Bypass ameliyatı nedir, nasıl yapılır? Bypass ameliyatı hangi durumlarda yapılır? Bypass ameliyatı kimler için uygun bir ameliyattır. Bypass ameliyatı tehlikeli midir? Ameliyatın riskleri nelerdir? Bypass ameliyatına dair her türlü detayı derledik.

Bypass Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır Bypass Ameliyetı Hangi Durumlarda Yapılır

 Koroner arter tıkanabilir gerektiğinde ise bypass ameliyatı yapılır. Bu nedenle ameliyat, kalpte baypas greftleri adı verilen yeni damarların yeniden yapılmasından oluşur.

Haberin Devamı

 Bypass Ameliyatı Nedir?

 Bypass ameliyatı hastanın vücudundan alınan kan damarlarını aşılama yoluyla bir veya daha fazla koroner arterler engellenir. Kalbin, düzenli kan akışını ve oksijen geri yüklemek için cerrahi bir tekniktir.

 Koroner arter baypas veya koroner arter baypas aşılama, bir veya daha fazla tıkalı koroner arterin kan damarlarını aşılayarak baypas edilmesini içeren cerrahi bir prosedürdür. Kalbe normal kan akışını yeniden sağlamak için bypass ameliyatı bir şekilde tıkalı arterleri atlamaya yardımcı olur. Bunun için hastadan alınan damarlar kullanılır, vücudun başka yerlerinden alınır ve tıkalı kısmı baypas etmek için nakledilir.

 Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 Ameliyattan önce yeri ve yeri tam olarak tanımlamak için göğüs röntgeni, kan testleri, elektrokardiyogram (EKG) ve koroner anjiyogram ile tam bir değerlendirme yapılır. Operasyon genel anestezi altında gerçekleşir ve birkaç saat sürer. Cerrah medyan sternotomi yaparak işe başlar, sternal kemiği keserek toraksı açacaktır. Daha sonra, ikincisi için bacağında küçük bir kesi yaptıktan sonra meme damarlarını veya safen damarlarını çıkarır.

Haberin Devamı

 Damarlar çıkarıldıktan sonra, belirli bir makine kullanılarak ekstrakorporeal dolaşım (ECC) kurulur. Cerrah daha sonra baypas etmeye devam eder. Daralan veya tıkanmış alanın aşağı yönünde aortta küçük bir kesi yapılır, çıkarılan damar veya arter aort ile etkilenen koroner arter arasına implante edilir. Dikişler son derece ince polipropilen iplerle yapılır. Üçlü baypas için cerrah bu işlemi üç farklı yerde gerçekleştirir.

 Bypass Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

 Kalp kasının düzgün çalışması için gerekli kan akışını yeniden sağlamak için aorto-koroner baypas ameliyatına başvurmak mümkündür. Bu cerrahi müdahale, bir veya daha fazla tıkalı koroner arterin kan damarlarının aşılanmasıyla baypas edilmesinden oluşur. Darlık sayısına bağlı olarak aynı operasyon sırasında bir veya daha fazla bypass greft yapılabilir bu durumda üçlü baypas uygulanır.

 Bypass ameliyatı sonrasında arterlerdeki daralma tedavi edilir ancak hastalığın kökenini iyileştirmez.

Haberin Devamı

 Arterleri genişletmek için şişirilebilir bir stent veya balon yerleştirmeyi içeren koroner anjiyoplasti ile birlikte, koroner arter baypas greftleme miyokard dokusunu revaskülarize etmek için iki teknikten biridir.

Yazarlar