Püf Noktası Cam Yünü Nedir, Ne İşe Yarar? Cam Yününün Kullanım Alanları Nelerdir?

Cam Yünü Nedir, Ne İşe Yarar? Cam Yününün Kullanım Alanları Nelerdir?

25.04.2021 - 06:33 | Son Güncellenme:

Cam yünü, eritilmiş camdan elde edilen ses ve ısı geçirmeme özelliğine sahip olan yapı ve inşaat alanında çok yaygın bir kullanıma sahiptir. Cam yünü, ısı ve ses yalıtımının sağlanabilmesi için binaların dış cephelerinde sıkça kullanılıyor. Cam yününün çok farklı kullanım alanları bulunur. Cam yünü nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Cam Yünü Nedir, Ne İşe Yarar Cam Yününün Kullanım Alanları Nelerdir


Cam yünü, özellikle dış bina izolasyonlarında sıkça kullanılan bir malzemedir. Cam yünü, 0,040 / mK ısı iletim katsayısı ve ısı yalıtımı ve -50 / +250 °C aralığında yer alan sıcaklığa dayanması ile yangın bir şekilde güvenliği sağlar.

Cam Yünü Nedir?

Cam yünü, kullanım alanı çok geniş olan bir malzemedir. Silis kumunun 1200 °C – 1250 °C'de aralığında ergitilerek elyaf haline getirilmesi ile elde edilir. Çakıl taşı, kum gibi maddelerin en az %95 SIO2 içeren bileşenlere silis ismi verilir. Yer kabuğunun yaklaşık olarak %26'sını ortaya çıkarır.

Cam Yünü Ne İşe Yarar?

Cam yünü, kullanım yerine ve amacına göre farklı yoğunluklarda ve boyutlarda değişik kaplama malzemeleri olarak üretilebilir. Cam yünü, şilte, boru, levha ve dökme şeklinde üretilir. Bu ürünler sıcağa ve neme maruz kalsa da boyutlarında bir değişme olmaz. Bu ürünler zamanla çürümez, bozulmaz, küf tutmaz ve paslanma yapmaz. Bu ürünler krozyon yapmaz, böcek ve haşereler tarafından tahrip edilemez.

Cam Yününün Kullanım Alanları Nelerdir?

Cam yününün pek çok kullanım alanı vardır. Fakat daha çok dış cephe kaplamalarında sıkça kullanılıyor. Cam yününün başlıca kullanım alanları;

Haberin Devamı

Dış duvarlarda her çeşit betonarme ve duvar elemanların iç yüzeylerinde,

Komşu duvarlarda ve iç bölmelerde,

Her çeşit ahşap oturtma çatılar, sandviç çatılar ve metal çatılar,

Asansör ve merdiven boşluklarına bitişik duvarlarda bu ürünler sıkça kullanılır.

 

 

Yazarlar