Sağlık Çene Kemiği (Eklemi) Nedir? Çene Eklemi Hastalıkları Nelerdir, Belirtileri Nelerdir?

Çene Kemiği (Eklemi) Nedir? Çene Eklemi Hastalıkları Nelerdir, Belirtileri Nelerdir?

25.03.2021 - 13:06 | Son Güncellenme:

Kemikler insan vücudunun en önemli kısımlarından birisi olmaktadır. Vücutta her kemiğin ayrı bir önemi ve yeri bulunmaktadır. Kemiklerin yanında eklemler de bu şekilde önem arz eden vücut kısımlarından birisi olmaktadır. Aynı zamanda eklemlerin bir önemi de kemikleri birbirine bağlayan ve kemiklerin hareket etmesini sağlayan yapılar olmasıdır. Çene kemiği de bunlardan biridir. Çene kemiği (eklemi) nedir? Çene eklemi hastalıkları nelerdir, belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Çene Kemiği (Eklemi) Nedir Çene Eklemi Hastalıkları Nelerdir, Belirtileri Nelerdir


Çene kemiği yüzümüz de yer akan ve aynı zamanda çene eklemi de aynı şekilde yüzümüz de bulunan yapılar olmaktadır.

Çene Kemiği (Eklemi) Nedir?

Çene eklemi hem dişlere hem de omurgaya yakın bir konumda bulunan bir eklem türü olmaktadır. İnsanların çiğneme gibi yutma gibi sindirim için gereken faaliyetlerini gerçekleştirmesine yardımcı olan ve bu işe yarayan bir yapı olmaktadır. Aynı zamanda insanların gün içinde en çok kullanıldığı eklem ve kemik olmaktadır.

Çene Eklemi Hastalıkları Nelerdir?

Çene eklemi hastalıkları birçok nedenden ötürü meydana gelmektedir. Aynı zamanda birçok farklı çeşitte çene hastalığı türü de bulunur. Bunu ortaya çıkarmak için yapılan ilk şey muayenedir. Sonrasında fizik tedavi muayenesi, diş muayenesi, cerrahi muayene gibi aşamalardan da geçer. Çene hastalıkları çene kilitlenmesi, çene de kırık oluşması, çene de tümör meydana gelmesi, çene de iltihap oluşması gibi hastalık türleri bulunur. Bunların yanı sıra travma sonucu çene de meydana gelen kırık ve benzeri zararlı oluşumlar da çene hastalıkları sonucu oluşabilen hastalıklardır.

Çene Eklemi Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Her hastalığın birçok belirtisi bulunur. Bu belirtiler ile de hastalık tespit edilebilmektedir. Çene eklemi hastalıklarının belirtilerinin en başında çene de meydana gelen ağrılar oluşturur. Bunun yanı sıra çeneyi hareket ettirme de zorlanma, çene hareketlerinde bazı kısıtlamalar olması, çene eklemlerinden seslerin gelmesi de belirtilerden bazılarıdır.

Çene hastalıkları aynı zamanda ağız bölümünü de etkiler. Ağız da kayma oluşması, ağzı açma da ve hareket ettirmede sıkıntıların yaşanmasıdır. Kulağa vuran yansımaları ise kulakta çınlama oluşması, kulakta ağrı oluşması bulunur. Bunun yanında da genel olarak baş dönmesi gibi, halsizlik gibi, baş ağrısı gibi genel belirtileri de bulunmaktadır.

Yazarlar