Sağlık Çocuk Gelişiminde 11 Yaş Nasıl Olur? 11 Yaşındaki Çocuk Gelişiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çocuk Gelişiminde 11 Yaş Nasıl Olur? 11 Yaşındaki Çocuk Gelişiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

25.03.2021 - 13:26 | Son Güncellenme:

Besinlerin insan vücudunda olumsuz durum meydana getirmesi besin alerjisi olarak isimlendirilmektedir. Bu durum gıda intoleransı ve gıda alerjisi olarak iki şekilde meydana gelmektedir. Bu iki kavram halk arasında bazen birbirine karıştırılabilir. İntolerans nedir, nasıl anlaşılır? Gıda intoleransı ve gıda alerjisinin farkları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Çocuk Gelişiminde 11 Yaş Nasıl Olur 11 Yaşındaki Çocuk Gelişiminde Nelere Dikkat Edilmelidir


Gıda alerjisi durumları kişilerin belli bir besine karşı olumsuz tepki vermesi ile meydana gelmektedir. Bazı besinlere karşı vücudun duyarlı olması durumu çeşitli nedenler sebebi ile meydana gelebilmektedir. Bu reaksiyonlar hafif bir şekilde olabileceği gibi oldukça ağır reaksiyonlar da göstermesi mümkündür.

İntolerans Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Gıda intoleransı ile gıda alerjisi birbirine karıştırılan iki kavramdır. Gıda intoleransı durumu tüketilen bir besin içerisindeki bir maddeye karşı vücudun tepki vermesidir. Tüketilen besin içerisindeki bir madde kişinin sindirim sisteminde doğru bir şekilde sindirilip parçalanamadığı durumlarda meydana gelir. Bu gibi durumlar oluşması sindirim sisteminin zarar görmesine neden olmaktadır.

Gıda intoleransı durumunun meydana gelmesinin asıl sebebi, enzimlerin eksik olması ya da gıdaların iyi bir şekilde sindirilememesidir. Bu duruma şu şekilde örnek verilebilir. Bazı insanlarda laktoz intoleransı bulunmaktadır. Süt içerisinde bulunan laktoz isimli madde laktoz enziminin eksik olması sonucu sindirilemediği zaman meydana gelmektedir.

Kişilerde meydana gelen gıda intoleransları varsa o gıdanın tüketilmesi durumunda bu durum ortaya çıkabilmektedir. Gıda intoleransı şiddeti besinin ne kadar tüketildiği ile alakalıdır. Eğer az miktarda tüketildi ise o zaman vücut bunu kabul edebilir. Ancak çok fazla tüketilmesi durumunda vücutta bazı problemler oluşabilir.

Gıda intoleransı belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Haberin Devamı

● İshal oluşumu
● Midenin yanması, ağrıması, kasılmalar
● Baş ağrısı meydana gelmesi
● Sinir hali
● Halsizlik ya da yorgunluk hali
● Şiddetli bulantı ile kusma
● Midede ya da bağırsaklarda gaz oluşumu, şişlik ya da krampların meydana gelmesi


Gıda İntoleransı ve Gıda Alerjisinin Farkları Nelerdir?

Gıda intoleransı ile gıda alerjisi bazı kimseler tarafından aynı rahatsızlıkmış gibi düşünülebilir. Ancak birbirlerinden farklıdır. Gıda alerjisi kişilerin o gıdayı tüketmesi sonucu vücudun bağışıklık sisteminin buna tepki vermesi anlamına gelir. Gıda intoleransı ise tüketilen gıdanın enzim eksikliği sebebi ile sindirilememesi sonucu vücutta çeşitli sıkıntıların meydana gelmesidir.

Yazarlar