Sağlık Çocuklarda Su Fıtığı Nedir, Neden Olur? Su Fıtığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Su Fıtığı Nedir, Neden Olur? Su Fıtığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

29.03.2021 - 10:31 | Son Güncellenme:

Çocukluk çağında görülen hastalıkların bir kısmı doğumsal temelli olmakla birlikte tedavi edilmemesi halinde ileride çeşitli riskleri beraberinde getirebilmektedir. Bu rahatsızlıklardan biri olan su fıtığı da benzer şekilde gelişen ve ileride kasık fıtığına dönüşme ihtimali olan bir problemdir. Testislerde meydana gelen sıvı birikimi olan adlandırılan su fıtığı, bebeklerde sık görülen ve ileri aylarda ortaya çıkabilen bir şikayettir. Kasık fıtığı ile karşılaştırıldığında benzer oluşum nedenleri gösteren bu hastalık, genellikle üç çeşitte seyreder. Peki çocuklarda su fıtığı nedir, neden olur? Su fıtığının belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Çocuklarda Su Fıtığı Nedir, Neden Olur Su Fıtığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Çocuklarda su fıtığı diğer adıyla hidrosel, testislerin çevresinde oluşmuş bir sıvı birikimi olarak adlandırılır. Yenidoğan erkek bebeklerin karşılaştığı bir sorun olan su fıtığının boyutu büyük olmadığı müddetçe zararlı olmadığı bilinir. Ancak kaybolmaması halinde erken süreçte takip edilmeli ve tedavisi yapılmalıdır.

Haberin Devamı

 Çocuklarda Su Fıtığı Nedir?

 Su fıtığı veya terminolojik olarak bilinen adıyla hidrosel, testiste su birikmesi hastalığıdır. Bu hastalığın kasık fıtığı ile benzer özellikler içerdiği bilinse de aralarında farklar bulunur. Karın içerisinde neden sıvı biriktiğinin çözülmesi tedavi adına incelenmesi gereken ilk adımdır.

 Su Fıtığı Neden Olur?

 Bebeklerde görülen su fıtığı, kasığın kanal kısmındaki açıklığın karın organlarının geçişini engellemesine bağlı olarak meydana çıkan ve karın sıvısının buradaki darlık nedeniyle torbaya birikmesi şeklinde görülen bir hastalıktır. Sıvının kanal içerisine hapsolması su fıtığını meydana getirir. Hidrosel tedavisinde hastalığın boyutuna göre yapılacak muayene sıvının azaltılmasını sağlayabilir.

Haberin Devamı

 Su Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

 Hidrosel genellikle herhangi bir şikayet göstermeyen bir hastalıktır. Ancak nadiren de olsa bebeklerde bel bölgesine vurma nedeniyle halsizliğe ve keyifsizliğe yol açabilir. Ağırlıklı olarak sabahları kaybolur, günün geri kalan zaman dilimlerinde belirgin bir hal alır. Bazı bebeklerde kusma, titreme, ateş, bulantı gibi sonuçlar doğurabilir. Şişliğe bağlı olarak bebeğin ayağa kalkmasından itibaren ağrı artar.

 Su Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Tedavi için genellikle beklenen yaş 2 yaştır. Eğer bu yaşta herhangi bir azalma veya geçme gözlemlenmezse cerrahi müdahale gerekli olabilir. Sünnetle birlikte su fıtığının alınması sık karşılaşılan bir durumdur. Operasyon sonrasında antibiyotik tedavisine de başvurulabilir.

Yazarlar