08.11.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:
ORHAN PAMUK
En zoru ilk cümle
“En zoru ilk cümle, çok acı veriyor” diyen Pamuk, romanlarının ilk cümlesini 50 ya da 100 kez yeniden yazdığını anlattı. Kareli deftere el yazısıyla yazan Pamuk, bir sayfayı doldurduktan sonra yandaki sayfayı boş bırakıyor ve daha sonra buraya düzeltme notlarını alıyor. Pamuk, defterlerini daha sonra bir daktilografa gönderiyor ve bu düzeltme işlemini birkaç kez tekrarlıyor. Pamuk, ilham geldiğinde her yerde, örneğin uçakta, otel odalarında ya da parktaki bir bankta yazabildiğini söyledi. Yazı yazarken bir anda aklına gelen düşüncelere kapılmadığını belirten Orhan Pamuk, “Her şeyi planlıyorum” dedi.
HILARY MANTEL
Tıkandığında duşa giriyor
Bu seneki Man Booker Ödülü’nü kazanan Hilary Mantel, sabah uyandığında konuşmadan ya da kahve içmeden yazı yazmayı seviyor. Yanında sürekli bir not defteri taşıyan Mantel, gün içinde aklına gelen fikirleri buraya yazıyor. Yazarken tıkandığını hissettiğinde duşa giren Mantel, “Kaç sayfamın kenarında su lekeleri olduğunu bilmiyorum” dedi.
KAZUO ISHIGURO
İki yıl araştırıp bir yılda yazıyor
Booker ödüllü yazar, genellikle bir roman yazmadan önce iki yıl boyunca araştırma yapıyor ve bir yılda da kitabı yazıyor. Kitabın taslağını yazmadan önce aldığı notları ve öyküsünü karakterlerin duygularını ve anılarını çizelge haline getirip klasörlerde biriktiriyor. Ishıguro, kitabını ilk olarak el yazısıyla yazıyor, sonra bilgisayara aktarıyor ve burada yeniden üzerinden geçiyor.
MICHAEL ONDAATJE
İkinci cümlesini bilmiyor
Sinemaya uyarlanan “İngiliz Hasta” kitabının yazarı olan Booker ödülü sahibi Ondaatje, 21.5-28 cm ebatındaki Muji marka defterlere yazmayı seviyor. Yazarken, bazı bölümleri kesip başka bir yere yapıştırıyor. Kelimeleri kolayca bulduğunu söyleyen yazar, “Yazar tıkanması kavramını anlamıyorum” diyor. Ondaatje, “Bazı yazarlar daha yazmaya başlamadan son cümlelerinin ne olacağını bilir. Bense ikinci cümlenin ne olacağını bile bilmiyorum” diyor.
MARGARET ATWOOD
Notlar peçete kâğıdında
Fikirleri nasıl bulduğu sorusuna şu cevabı veriyor: “Sol elinizi masaya koyun. Sağ elinizi havaya kaldırın. Bu şekilde yeterince durursanız konuyu bulursunuz.” Yazar tıkanmasını nadiren yaşadığını söyleyen Atwood, aklına gelen şeyleri bulduğu peçetelere, gazete kenarlarına not alıyor. Bazen el yazısıyla bazen de bilgisayarda yazıyor. Taslağını yazıp sonra bölümleri yere sererek yerlerini değiştiriyor.
JUNOT DIAZ
İlham perisi küvette!
Pulitzer ödüllü Dominik asıllı yazar, dolambaçlı pasajları yazarken kendisini banyoya kapatıp küvetin kenarına oturarak yazdığını söyledi. Yazı yazarken orkestral film müzikleri dinleyen Diaz, sözleri olan şarkıların aklını karıştırdığını söylüyor. Diaz, aklına gelenleri not alma alışkanlığı olmadığını ve bu yüzden fikirlerinin yüzde 90’ının
“uçup gittiğini” anlatıyor.