Yaşam Damar yırtılması mı, ritim bozukluğu mu?

Damar yırtılması mı, ritim bozukluğu mu?

08.07.2008 - 00:51 | Son Güncellenme:

Hasan Doğan’ın ani ölümü “kalp krizi”ne bağlandı. Ancak bazı uzmanlara göre, Doğan’ın tüm müdahalelere rağmen geri dönmeyişinin nedeni aort yırtılması.

Damar yırtılması mı, ritim bozukluğu mu

Kesin ölüm nedeninin ancak otopsiyle belirlenebileceğini belirten uzmanların görüşleri şöyle:

Doç Dr. Cem Alhan:
Olay çok kalp krizi gibi görünmüyor. Kalp krizi de olabilir ama ani ölüm yaratabilecek bu tür bir hastada ‘aort difeksiyonu’ dediğimiz aort damarının yırtılması durumu vardır. Bunda hastayı döndürmeniz mümkün değildir. Aort yırtılması göğüs ağrısı yapar. Bir damarın tıkanması sonucu kalp krizi geçirmiş birçok insan vardır. Hastanın hastaneye yetişecek vakti olur. Kalp krizinde ani ölüm olması için mutlaka ritim bozukluğu olması lazım. Yani Doğan’da ya aort yırtılması ya da ritm bozukluğu olmuş olabilir. 

Prof. Dr. Sertaç Çiçek:
Ani ölümle sonuçlanabilecek kalp olaylarından bir tanesi kalp krizi. Sırt ağrısıyla ortaya çıkan diğer bir tablo var ki, o da bizim aort difeksiyonu dediğimiz aort yırtılması. Dönmemesi aort difeksiyonu ihtimalini akla getiriyor ama kesin böyledir demek mümkün değil. Hastanın geri dönmesi de kalp krizinin büyüklüğüne, müdahalenin erkenliğine ve ne yapıldığına bağlı. 

Dr. Demet Erciyes:
Kalp krizi de, aort yırtılması ihtimali de söz konusu olabilir. Doğan’da yüksek tansiyon varmış. Aort anevrizması ve bunun takibinde ani ölümle neticelenebilen aort difeksiyonu olabilir. Geri dönmemesi tahminen enfarktüs dediğimiz ölümcül ritm bozukluğu olabilir. Kalp krizi vesile ama öldüren bu ritim bozukluğu. Geri dönüşü olmayışı krizin boyutuna göre de değişebilir.

Yazarlar