Püf Noktası Demlik demlik içiyoruz ama bugüne kadar yanlış demliyormuşuz! Bu yöntem çayın acımasını engelliyor

Demlik demlik içiyoruz ama bugüne kadar yanlış demliyormuşuz! Bu yöntem çayın acımasını engelliyor

08.03.2024 - 15:23 | Son Güncellenme:

Çay, dünya genelinde en popüler içeceklerden biri olarak kabul edilirken, çoğu zaman çayın tadı, demleme yöntemine bağlı olarak değişebiliyor. Çayın acı olmasının nedeni de demleme yöntemine göre değişiyor. İşte doğru çay demleme yöntemi…

Demlik demlik içiyoruz ama bugüne kadar yanlış demliyormuşuz Bu yöntem çayın acımasını engelliyor

Çay, dünyanın dört bir yanında yaygın olarak tüketilen içecektir. Özellikle Türk kültüründe çayın yeri başkadır. Misafir, sabah kahvaltıları, akşam çayı… Demlik demlik çay tüketiriz. Ancak, çoğu zaman çay demleme sürecinde yaptığımız bazı hatalar var. Ve bu hatalar çayın acımasına neden oluyor. Özellikle, çayın demlenme süresi ve suyun sıcaklığı gibi faktörler, çayın acı bir tat almasına neden oluyor. Neyse ki, çay tutkunları sevindirecek bir haberimiz var. Böyle demleyince çayın acımasını engelliyor.

Haberin Devamı

'ÖNCE SU SONRA ÇAY'

Yapılan araştırmalara göre, ödüllü bir çay demleme tekniği olan "Önce su, sonra çay" yönteminin çayı çok daha lezzetli hale getirdiği belirtiliyor. Geleneksel çay demleme yöntemlerinde sıkça yapılan bir hatanın çayın ardından kaynamış suyun eklenmesi olduğu ortaya çıktı. Bu şekilde çayın demlenmediği, tam tersine haşlandığı ifade ediliyor. Doğru yöntem ise önce kaynamış suyun demliğe dökülmesi ve ardından çayın eklenmesiyle gerçekleşiyor.

Demlik demlik içiyoruz ama bugüne kadar yanlış demliyormuşuz Bu yöntem çayın acımasını engelliyor

Doğru çay demleme tekniğine göre, alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe su eklenir. Orta boy demlikler için genellikle 5 yemek kaşığı çay kullanılır. Daha sonra alt demliğe soğuk su eklenir ve suyun kaynaması beklenir. Bu esnada üst demlikteki çay çöker, demlenir ve kıvama gelir. Yaklaşık 10 dakikalık bir bekleme süresinden sonra çay servise hazır hale gelir.

Haberin Devamı

SUYU YUKARIDAN DÖKÜN

Çay demleme sürecinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise suyun demliğe eklenme şeklidir. Suyu demliğe kenardan dökmek, oksijenin kaybına neden olabilir ve çayın lezzetini olumsuz etkileyebilir. Ancak suyu yukarıdan dökmek, kaybedilen oksijeni geri kazanmasını sağlar ve çayın daha lezzetli bir hale gelmesine yardımcı olur.

 

Yazarlar