Yaşam Dinlenmelerini kendileri istemiş!

Dinlenmelerini kendileri istemiş!

17.12.2008 - 01:34 | Son Güncellenme:

Yengeç kodlu operasyonlarda takip edilen hâkimlerin, kendilerinin ve ailelerinin telefonlarının dinlenmesine ilişkin izin yazılarını imzaladıkları ortaya çıktı

Dinlenmelerini kendileri istemiş

İzmir’de, tahliye kararı karşılığı rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklanan mahkeme başkanı ile bir süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen eski hâkimin, farkında olmadan kendi telefonlarının dinlenmesine de izin veren yazıları imzaladığı belirtildi.
İzmir Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, organize suç örgütü oldukları iddiasıyla tutuklu yargılanan bazı sanıkların, “Cezaevinde bizimle görüşüp tahliye edilmemizi sağlayabileceklerini söyleyen avukatlar, 100 bin YTL ile 1 milyon euro arasında rüşvet istiyor. Yakınlarımıza baskı yapılıyor” şikâyetleri üzerine soruşturma başlattı.
Adalet Bakanlığı’nın da iznini alan Gök, “Yengeç 1” operasyonunun başlatılması talimatını verdi. Mahkeme başkanı A.K. dahil gözaltına alınanların telefonları dinlendi, gizli kameralarla izlendiler. Avukat cüppesiyle adliyede dolaşan 40 polis, avukatlarla diyalog kurarak rüşvet çarkının nasıl işlediği konusunda bilgi almaya çalıştı. A.K. ilk operasyonda tutuklandı.
Yengeç-2 operasyonunda ise bir başka ağır ceza mahkemesinin başkanlığından emekli olan E.Y. de gözaltına alındı ve tutuklandı.

18 kişi tutuklanmıştı

E.Y. ile A.K’nin, hem kendileri hem de kardeşleri ve yeğenlerinin telefonlarının dinlenmesine ilişkin izin yazılarını imzaladığı da ortaya çıktı. Savcı Gök’ün başvurularının, birer ay arayla çete suçlarına bakan bu iki mahkemenin onayına sunulduğu kaydedildi.
Hâkimlerin, izin yazılarında isimleri de olsa, çok sayıda numara arasında kendi telefon numaralarını fark etmediklerinin sanıldığı kaydedildi.
Yengeç operasyonlarında toplam 18 kişi tutuklandı. Emekli hakim E.Y’nin de aralarında bulunduğu 3 kişi, üst mahkemeye yapılan itiraz üzerine tahliye edildi.

Yazarlar