Yaşam ‘Dr. Frankenstein’ yine serbest!

‘Dr. Frankenstein’ yine serbest!

13.01.2011 - 02:23 | Son Güncellenme:

Yasadışı organ nakli suçlamasıyla Interpol tarafından aranırken İstanbul’da gözaltına alınan “Doktor Frankenstein” lakaplı Dr. Yusuf Erçin Sönmez, dün serbest bırakıldı. Sönmez, suçlu değil tanık olduğunu öne sürdü

‘Dr. Frankenstein’ yine serbest

Kosova’da yasadışı organ nakli yaptığı iddiasıyla Interpol tarafından aranırken önceki gün Kartal’da gözaltına alınan “Doktor Frankenstein” lakaplı Dr. Yusuf Erçin Sönmez, dün sevk edildiği mahkemece serbest bırakıldı.
Kasım 2010’da Avrupa Birliği’nin Kosova Polis ve Adalet Misyonu’nda (EULEX) görevli uluslararası savcı Jonathan Ratel, aralarında Sönmez’in de bulunduğu yedi kişi hakkında, yasa dışı organ nakli yaptıkları gerekçesiyle iddianame hazırlamıştı. Kosova’da Aralık ayı başında yapılan genel seçimleri kazanan Başbakan Haşim Taçi’nin de Sırp tutukluları böbrekleri için öldürten organ mafyasının başı olduğu iddia edilmişti. İddianamenin ardından Sönmez Interpol tarafından kırmızı bültenle aranmaya başlanmıştı.

İki saat ifade verdi
Kosova’nın adli yardım talebinde bulunması nedeniyle Türkiye’de de bir soruşturma başlatıldı. Interpol’ün Sönmez’e ilişkin aldığı kırmızı bülten kararı ise 6 Ocak 2011’de İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne ulaştı. Mali Şube’nin çalışması sonucunda Erçin’in Kartal’da bir evde olduğu tespit edildi. Ekipler, önceki gün Kartal Dragos’ta tespit ettiği adrese düzenlediği operasyonda Sönmez’i gözaltına aldı.
Sönmez, önceki geceyi Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü nezarethanesinde geçirdi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan Sönmez, dün saat 10.30’da Sultanahmet’teki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Sönmez, Cumhuriyet Savcısı Reşat Uğur Soysal’a yaklaşık 2 saat ifade vermesinin ardından “örgütlü biçimde organ ticareti yapmak” suçundan tutuklanması talebiyle Nöbetçi 3. Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Sönmez mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

‘Suçlu değil tanığım’
Adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sönmez, bir gazetecinin “Organ ticareti iddialarına ne diyeceksiniz?” sorusuna, “Böyle bir suç zaten yok. Organ ticareti diye bir şey yok. Olmayan bir hadisenin kanıtı da olmaz zaten. Dolayısıyla suçu da olamazdı. Neticede hukuka güvendim” dedi.
Yusuf Erçin Sönmez, Interpol tarafından da arandığının hatırlatılması üzerine, “Konu bu değil. Ayda 2 defa yurt dışına çıkan bir insanım. Dolayısıyla Interpol aranmam olsa yurtdışına çıkmam mümkün olmazdı” diye konuştu.
Sönmez, adliyeden ayrıldıktan sonra Kartal Dragos’taki villasına geldi. Kapıda basın mensuplarına bir açıklama daha yapan Sönmez, suçlu olmadığını belirterek, yapılan tebligat kendisine ulaşmadığı için gözaltına alındığını söyledi.
Sönmez, “Kosova’daki bir davada tanıklığımdan dolayı mahkemeye çağırılmışım. Yapılan tebligat işyerime gönderilip bana ulaşmadığı için hakkımda yakalama kararı çıkmış. Herhangi bir suçum olmadığı için serbest kaldım” dedi. İddialarla ilgili düşünceleri sorulan Sönmez, “Bunların hepsi önyargılardan kaynaklanıyor. Herkes benim iyi bir cerrah olduğumu söylüyor. Nereden biliyorlar o zaman iyi bir cerrah olduğumu” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Dr. Frankenstein’ yine serbest

DEĞERİ 2 MİLYON TL: Sönmez’in Kartal Dragos’taki 3 katlı lüks villası, çevresindeki villalardan daha yüksek ve geniş bir deniz manzarasına sahip. Yüksek duvarlarla çevrilen villada çok sayıda güvenlik kamerası var. Villanın değerinin 2 milyon TL olduğu tahmin ediliyor. Sönmez’in villaya 1.5 yıl önce taşındığı, uzun süredir çevrede gözükmediği öğrenildi. Çevredekiler, “villada bir doktor oturduğu” dışında başka bir bilgiye sahip değil.

Kosova’ya neden teslim edilmedi?
Emekli Savcı Mecit Ceylan, yakalandıktan sonra serbest bırakılan Sönmez’in Kosova’ya neden teslim edilmediğini şöyle açıkladı: “Kırmızı bülten suç işleyen kişinin yakalanıp mahkeme huzuruna çıkarılması içindir. Bu kişinin serbest kalması ya da tutuklanması mahkemenin takdirindedir. Bununla birlikte hiçbir ülke kendi vatandaşını yargılanması için başka bir (kişinin suç işlediği) ülkeye vermez. Gerekirse ilgili ülkeden suç dosyası istenir ve yargılaması burada yapılır. Eğer kişi suç işlediği ülkede yargılanmak istiyorsa gönderilebilir. Ayrıca işlenen suç savaş suçları ya da insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında ise uluslararası yargıya kişinin görüşü alınmaksızın götürülebilir.”

Yazarlar