Kışa Girerken Cildinizi Peelingle Yenileyin

Kışa Girerken Cildinizi Peelingle Yenileyin!

Sıcak ve güneşin yarattığı olumsuz etkilerden kurtulmanın en uygun zamanı sonbahar ve kış aylarıdır. Cilt sağlığı ve güzelliğiniz için yapılabilecek uygulamalara dermatoloğunuzla birlikte karar vererek başlamakta geç kalmayın.

Öncelik cilt bakımında!

Farklı cilt tiplerine uygun cilt bakımı herkes için önerilmektedir. Sağlıklı cilt, parlak ve canlı olur. Bu yüzden 20’li yaşlardan itibaren herkesin cildini temizlemesi ve gerekli bakımı yapması gerekir. Ayda bir kez cilt bakımı yaptırarak cildin daha derin temizlenmesi ve cildin ihtiyacı olan ürünlerin kullanılarak cilt güzelliğinin ve sağlığının korunması mümkündür. Bu bakım yaklaşık 1-1,5 saat sürmekte olup sırasıyla temizleme, tonik, peeling, buhar, maske, nemlendirme işlemleri uygulanmaktadır. Her insanın cildi aynı değildir. Bu yüzden ilk önce cilt analizi yaptırarak cilt tipinizi öğrenip ona göre uygun bir temizleme ürünü, nemlendirici ve güneşten koruyucu kullanmalısınız. Cilde hasar veren serbest radikalleri nötralize eden antioksidan ürünlerin serum şeklinde kullanılması da akne, kırışıklık ve leke oluşmasını önlemede ve tedavisinde oldukça başarılıdır.

Haberin Devamı

Peelingler ile lekelerden kurtulun

Oluşan güneş lekeleri; kimyasal peeling, karbon peeling, enzimatik peelingler ve lazer sistemleri kullanılarak tedavi edilebilir. Hastanın cildi ince ve hassas ise mezoterapi ve PRP gibi işlemlerle cildin kendi onarımı artırılarak cilt kalitesinin artırılmasına ve lekelerden arındırılmasına çalışılır. Yapılan peeling yani cilt soyma işlemlerinin diğer bir faydası da yüzeysel melanom dışı cilt kanserlerinin de oluşmasını önlemektir.

Karbon peeling

Q switched Nd-Yag lazer ile yapılan karbon peeling ile kolajen dokuyu canlandırmak, cildi tazelemek, akneyi azaltmak ve genişlemiş gözenekleri sıkılaştırmak mümkündür. Ağrısız, injeksiyonsuz olması, işlem sonrası yara kabuklanma olmaması önemli avantajlarıdır. Ortalama yarım saat süren bu işlem sonrası günlük yaşama dönmeniz mümkündür. Uygulama sayısı, ciltteki soruna göre en az bir en fazla 10 seans şeklindedir. Her cilt tipinde uygulanabilen karbon peeling, güneşin bıraktığı lekeler, çiller, ciltteki akneler, sivilce izleri, eskiyen kolajen tabakası, çevresel ve genetik pek çok faktörün olumsuz etkisini çok kısa sürede ortadan kaldırmakta ve tek uygulama sonrasında dahi cilde parlaklık kazandırabilmektedir. Ayrıca ince tüylerde sarartma yapılabilmektedir. Q-switched Nd-Yag lazer ile yapılabilen diğer bir tedavi de akne sonrası kızarıklıkların giderilmesidir.

Haberin Devamı

Kimyasal peeling

Meyve asitleri kullanılarak gerçekleştirilen bu işlemde cildin yıpranmış, tazeliğini ve parlaklığını kaybetmiş üst tabakasının soyularak dökülmesi sağlanır, böylece daha canlı daha sağlıklı yeni bir tabaka ortaya çıkar. Sağlıklı sonuç alınabilmesi için ayda bir dört seans önerilir. En çok kullanılan madde glikolik asittir. %20'lik, 35'lik ve 50'lik gibi dereceleri vardır.

Lazer peeling

Fraksiyonel lazerin kozmetik dermatolojide kullanımı son yıllarda giderek artmaktadır. Ortalama ayda bir 4 seans önerilir. Uygulama sonrası bir yıl boyunca kolajen oluşumu devam etmektedir. Dolayısıyla göz ve dudak çevresindeki yüzeysel ve ince kırışıklıkların yanısıra çok derin kırışıklıkların tedavisinde bile etkili olabilmektedir. Ayrıca leke tedavisinde, akne skarlarının yok edilmesinde ve gözeneklerin sıkılaştırılmasında da kullanılmaktadır. Deri renginde açılma, canlanma, parlaklık sağlar ve ton farklılıklarını düzenler. Yara, yanık, jilet ve cerrahi insizyon izlerinin giderilmesinde tüm dünyada yaygın kullanım alanı bulmuştur.

Haberin Devamı

Mekanik peeling, Dermapen

Uygulamada, silindirik bir tamburun üzerine dizilmiş son derece ince ve özel olarak hazırlanmış 200 kadar çelik iğneden oluşan bir cihaz veya dermapen ile deride çok sayıda gözle görülmeyecek delikçikler açılarak, derinin kendi onarımının, salınan trombositer yardımıyla tetiklenmesi amaçlanır. İşlem sonrasında hastanın şikayetine yönelik belirlenen serum, normalden 200 kat daha fazla emilerek tedavi sonlanmaktadır. Dermaroller veya dermapen ile saç kök hücre, leke ve akne skar tedavileri uygulanmaktadır. Kişinin ihtiyacına göre haftada bir ya da ayda bir uygulanabilir.

Enzimatik peeling

Enzimatik peeling, lekenin nedenini ortadan kaldırmayı hedefleyen bir peeling sistemidir. İçerisinde çok sayıda kimyasal ve bitkisel renk açıcı ürünler bulunmaktadır. Melanin oluşumunda etkili olan tyrosinase adlı enzimi baskılar. Haricen deri yüzeyine uygulanmak suretiyle etki eder. Cilt temizliğinden sonra maske uygulamasına geçilir. Cilt tipine bağlı olarak uygulanan maske 4-8 saat arası ciltte kalmalıdır. Uygulamanın ardından maske ciltte kalarak eve gidilebilir. Doktor tarafından belirlenip söylenen süre sonunda maske suyla yıkanarak ya da nötr bir temizleyici yardımıyla çıkarılır. Yüzün temizlenmesinin hemen ardından devam ürünü ve güneş koruyucu krem sürülür. Lekeler 2-3 hafta içinde gözle görülür bir şekilde yok olmaya başlar.

Dermatolog Dr. Hülya Sağlam

Acıbadem İnternational Hastanesi

Yeşilköy/ İstanbul