Hiperhidroz (Aşırı Terleme) Tedavisinde Elektromanyetik Enerji Devrimi!

Terleme vücut ısısını dengeleyen en önemli sistemdir. Vücudumuz belli bölgelerde sürekli terler. Bu alanlar el ayası, ayak tabanı, kol altı, kasıklar ve kadınlarda göğüs altı olarak sayılabilir. Terleme yoluyla kaybedilen günlük normal sıvı miktarı 750 mililitredir. Herhangi bir eforla ise terleme artar.

Aşırı terleme bölgesel ya da genel olabilir. Bölgesel aşırı terleme: en sık koltuk altında olurken, el, ayak, yüz, sırt terlemeleri de sıktır.

Aşırı terlemenin sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte aşağıdaki etkenler;

Haberin Devamı

· Kalıtsal

· Stres

· İlaçlar

· Zehirli guatr ( Hipertiroidi) başlıcalarıdır.

(Terleme ile ilgili ayrıntılı bilgilere adresinden ulaşabilirsiniz.)

Pratikte en sık strese bağlı aşırı bölgesel terleme sorunu gözleniyor. Aslında aşırı terleme de stresi ve bazen eşlik eden koku gibi sorunlar da utanma durumunu arttırıyor.

Aşırı terleme sorunu tedavisinde günümüze kadar radyofrekans, botulinum toksin, klipsleme, iyontoforez, ilaç tedavisi yöntemleri uygulanmaktadır.

Ayak terlemelerinde; bel bölgesinde bulunan ve ayakların sinirlerini kontrol eden merkezlere, radyofrekans cihazıyla birtakım uyarılar veriliyor. Aşırı terlemeye neden olan sinirler tespit edildikten sonra sinirler devre dışı bırakılıyor.

Terleme tedavisinde, klipsleme yöntemi gibi cerrahi uygulamalar yapılabiliyor. Bu uygulamada sinirler, klipslerle sıkıştırılıyor. Yöntem, el ve ayak terlemesinde başarılı oluyor.

Bir diğer tedavi yöntemi olan iyontoforez; iyonlarla uygulanıyor. Ancak bu tedavilerin hiç birinde, gerçek anlamda kalıcı bir sonuç yakalanması mümkün değil. İyontoforez, haftada 2 ya da daha fazla tedavi gerektirmektedir. El ve ayak tabanında kullanılabilir.

İlaç tedavisinde tam kontrolün sağlanabilmesi için yüksek dozlara çıkmak gerekir. Topikal artiperspirant metal tozları, sık uygulama gerektirir ve ciltte tahriş yaratabilir. Sistemik antikolinerjik ilaçlar, kabızlık, görme bulanıklığı gibi yan etkilerinden dolayı sınırlı kullanımı vardır.

Aşırı terleme tedavisinde terlemeye yol açan sinirleri geçici olarak Clostridium Botulinum protein ile tedavisi ise en çok tercih edilen uygulamadır. Bu toksin tedavisi sonrasında aşırı terleme 3-6 ay ortadan kalkacaktır. Ancak botoksun koku giderici özelliği yoktur.

Haberin Devamı

Diğer tüm aşırı koltukaltı terlemesi çözümleri ile karşılaştıramayacağımız yepyeni bir uygulama artık ülkemizde de uygulanmaya başlandı. Bu yöntemde elektromanyetik enerji kullanılarak koltuk altı ter bezleri güvenli bir şekilde yok ediliyor.

İşlemin;

• Koltukaltı terinde çarpıcı azalma,

• Kalıcı sonuçlar,

• Girişimsel olmaması ( cerrahi delik veya kesik yok),

• Doktor ofisinde uygulanabilir bir işlem olması,

• Ter bezlerinin termolizi kalıcı sonuç sağlaması gibi avantajları ile yüksek başarı yüzdesi (%82) ve hasta memnuniyeti ( %98) tedavinin önemini gösteriyor.

Elektromanyetik enerji ile şu anda sadece koltuk altı terlemesi giderilebiliyor. El, ayak terlemesi için yeni bir başlık geliştirildi ve ilk denemeleri çok başarılı. Fakat iki yıl kadar klinik çalışmalarla sonuçların gözlenmesi gerekiyor. Bu gelişmelere bakarak aşırı terleme sorununu yakın gelecekte büyük oranda tedavi eden bir yöntem olabileceğini söyleyebilirim.

Haberin Devamı

www.elitpoliklinigi.com