Diş çürüğü, diş minesinin yani dişlerin sert dış tabakasının yumuşaması ve tahrip olmasıdır. Tüm dünyada okul çocuklarının% 60-90'ı ve yetişkinlerin neredeyse tamamı diş çürüğü veya en az bir dolguya sahiptir.
Zamanla diş çürükleri, diş yüzeyinde madde kayıplarına neden olabilir. Bunlara kavite adı verilir. Kaviteler tedavi edilmezse ilerleyebilir. Dolgu, kavitenin büyümesini önler.

1-Dişlerimden hiçbiri ağrımıyor, bu çürüksüz olduğu anlamına mı geliyor?
Ne yazık ki, kavite boyutu ile ağrı arasında net bir ilişki yoktur. Herhangi bir belirti olmasa bile çürükler olabilir. Ufak bir hassasiyet uzun süre ihmal edilirse aniden kötüleşebilir ve yoğun ağrı, hassasiyet, diş etinde şişme ve hatta ateşe neden olabilir. Diş ve pulpanın zarar görmesini önlemek için genellikle 6 ayda bir kontrol yaptırmanız önerilir. Size daha fazla sorun çıkarmadan önce çürükleri erken bir aşamada tedavi etmek daha iyidir.

Haberin Devamı

2-Çürük dişin kendi kendine iyileşmesi mümkün mü?
Çürük, ‘’beyaz nokta’’ denen aşamadaysa çürüten etkenin ortadan kalkması ile iyileşebilir ve kuru çürük denen duruma dönüşür. Kuru çürük zaman içinde büyümez veya derinleşmez. Ancak çürük kaviteye dönüşmüşse veya koyu renk almaya başlamamışsa artık kendi kendine iyileşmeyecek duruma gelmiş demektir. Çürüğünüz olduğunda yapılacak tek bir doğru şey vardır. Bu da bakterileri mümkün olan en kısa sürede temizlemek ve çok geç olmadan dişi korumak için diş hekiminizden yardım almaktır. Herhangi bir nedenle tedavi ertelenirse çürük dişin pulpasına ulaşır ve dişin yapısının daha fazla zarar görme riski artar. Dolgu veya kanal tedavisi ile kurtarılamayan dişler çekime gidebilir.

3-Çürük tek seansta tedavi edilebilir mi?
Normal bir dolgu genellikle 20-30 dakika yapılabilirken eğer büyük bir dolgu yapılması gerekiyorsa bu süre uzayabilir. Tedavinin süresi yapılabilecek dolgunun büyüklüğüne olduğu kadar hastanın ağzını ne kadar açık tutabildiğine de bağlıdır. Aynı tarafta birden fazla çürük varsa bunlar tek seansta tamamlanabilir. Farklı yerlerde çok sayıda çürük varsa, bir plan doğrultusunda birkaç seansta tedavi tamamlanır.

Haberin Devamı