Sabahları mis gibi bir nefes ile uyanın

Sabah uyanıyorsunuz, kendinizi güzelce esnetiyorsunuz sonra ağzınızda o kötü tadı fark ediyorsunuz… Merhaba sabah nefesi…
Ağız kokusu olan birçok insan, bu duruma sahip olduklarının farkında değildir.
Kötü sabah nefesine yol açan faktörlerden biri yatmadan önce alkol almaktır. Bir diğeri ise; yemek yedikten sonra dişlerini fırçalamadan ve ağzını temizlemeden hemen uyumaktır.

Daha az tükürük üretimi

Tükürük, doğal ağız temizleyicimizdir. Uyuduğumuzda tükürük akışı azalır. Bu, bakterilerin daha az uzaklaştırılması ve ağızda daha az oksijen dolaşımı anlamına gelir. Bunların hepsi, pratik olarak kötü bakterilerin üremesine ve çoğalmasına kaynak oluşturur.
İyi ağız hijyeni sağlamayan ve sigara içen kişiler, ağız kokusu için en kolay hedeflerdir. Dişeti hastalığı olanlar bu nedenle ağız kokusuna daha yatkındır.

Soğan ve sarımsak gibi yediğimiz yiyecekler bu duruma katkıda bulunabilir. Diyet yapan kişilerde de ağız kokusu belirtileri görülebilir. Seyrek yeme, daha az çiğneme ve daha az tükürük akışı anlamına gelir.

Çeşitli ilaçlar ağız kuruluğuna (kserostomi) neden olabilir. Ağız kuruluğu çeken ilaç kullanan kişilere bazen yapay tükürük, şekersiz şekerlemeler ve sakızlar reçete edilir ve sıvı alımlarını artırmaları tavsiye edilir.

Diyabet, böbrek veya karaciğer yetmezliği gibi altta yatan bazı durumlar ve kanserler de ağız kokusu ile ilişkili olabilir.

Haberin Devamı

Mis gibi bir nefesle uyanın

Günde iki kez dişlerinizi fırçalamayı, diş ipi kullanmayı ve dilinizi temizlemeyi alışkanlık haline getirin. Durumu kötüleştirebilecek alkollü içecekler ve yiyeceklerden kaçının. Ağzınızı temiz ve nemli tutmak için bol su için. Düzenli diş hekimi ziyaretleri ve profesyonel temizlik yoluyla ağız kokusunu yenin.