Yiyecek ve içeceklerin diş sağlığımız üzerine etkileri

Haberin Devamı

Bazı yiyecek ve içecekler diş çürümesine neden olurken, bazıları da plak oluşumuna karşı savaşmaya yardımcı olur.Bazı yiyecek ve içecekler diş çürümesine neden olurken, bazıları da plak oluşumuna karşı savaşmaya yardımcı olur.Plak, dişlerinizin yüzeylerini kaplayan ince, görünmez bir yapışkan bakteri tabakasıdır. Yediğiniz yiyeceklerdeki nişastalar veya şekerler plakla temas ettiğinde, diş minesine saldıran asitler ortaya çıkmaya başlar. Bu durum diş minesini yumuşamasına ve bozulmasına neden olarak sonunda çürüklere neden olabilir.

İşte birkaç tavsiye;
- Peynir ve yoğurt gibi süt ve süt ürünlerinin şekeri düşüktür ve dişlerinizi güçlendirmeye yardımcı olan kalsiyum açısından zengindir. Araştırmacılar, peynirin dişlerin etrafında onu diş minesine saldıran asitlere karşı daha fazla koruyan bir film oluşturduğunu keşfettiler.  peynir içindeki kazeinde çürük oluşumunu engeller.
- Havuç, lahana ve kereviz çubukları gibi lif bakımından zengin meyve ve sebzeler, çürüklere ve diş eti hastalıklarına karşı en iyi doğal savunmanız olan tükürük akışını uyarır.
- Tükürük akışını artırmak, böylece plak asidini azaltmak, dişlerinizi güçlendirmek ve diş çürümesi riskinizi azaltmak için şekersiz sakız çiğnemeniz tavsiye edilir.
- Fındık, dişler için iyi olan zengin bir protein ve mineral kaynağıdır. Tatlılardan ve şekerli atıştırmalıklardan uzak durun ve bunun yerine şekersiz badem ve cevizleri tercih edin. Fakat kabuklu besinleri dişleriniz ile kırmayın.
- Su, ağız sağlığınızı korumak için en iyi içecektir. Çünkü su, ağız ortamındaki asidi nötralize ederek dişleri korur.
- Soda da dahil olmak üzere gazlı içecekler asidiktir ve bu nedenle dişleriniz için kötüdür. Kola gibi kafeinli içecekler de ağız kuruluğuna sebep olup, diş çürümesine neden olabilir. Ayrıca meyve suları bakterilerin asit üretmesine yardımcı olacak şekerlerle yüklüdür ve dişleriniz için zararlı olabilir. 
- Spor ve enerji içecekleri yüksek asit ve şeker seviyeleri ile dişlerde geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir. Gerekirse şekersiz sakız çiğnemeyi veya sonrasında ağzınızı suyla çalkalamayı unutmayın.
- Sert, yapışkan tatlılar ve şekerler dişlerinizle sürekli temas ederek çürümeye daha kolay sebep olur.
- Tuzlu krakerler ve patates cipsi gibi nişastalı yiyecekler çok hızlı bir şekilde şekere dönüşerek çürük oluşturan bakteriler için besin sağlar

İşte yediğiniz yiyeceklerden dolayı diş çürümesi riskini azaltmaya yardımcı olacak birkaç ipucu:
1-Şekerli yiyecekler tüketmekten uzak durun
2-Şeker ihtiyacınızı elma ve havuç gibi sert ve lifli besinlerle karşılayın.
3-Gün boyunca daha fazla su için.
4-Yemek yedikten sonra ağzınızı suyla iyice çalkalayın.
5-Yemekten en az 30 dakika sonra dişlerinizi iki kez iki dakika fırçalayın.
6-Dişlerinizin arasına yiyecek artıklarının sıkışmadığından emin olmak için her gün diş ipi kullanın.