Yaşam E-duruşma sistemi hakkında merak edilenler

E-duruşma sistemi hakkında merak edilenler

16.12.2020 - 09:45 | Son Güncellenme:

Koronavirüs sürecinde hukukta birtakım revizyonların gerçekleştiğini söyleyen Avukat Bilal Çelik, e-duruşma sistemi hakkında merak edilenleri açıkladı.

E-duruşma sistemi hakkında merak edilenler

Covid-19 salgınıyla birlikte hukukta da revizyonlar gerçekleşmeye başladı. Salgın süreciyle birlikte kalabalık mahkeme ortamları büyük risk taşımaktadır. Bakanlıkça bunun önüne geçmek ama bir yandan da hukuki işleyişin devamını sağlanabilmesi açısından önlemler alınmaya başlanmıştır.

Haberin Devamı

E-duruşma nedir, nasıl yapılır?

Şimdilik pilot uygulama aşamasında bulunan ve giderek yaygınlaşan sistem e-duruşma sistemidir. Sistem UYAP Avukat Portalı üzerinden gönderilecek talep ile işleyiş kazanıyor. Bulundukları ortam üzerinden duruşmayı sorgulayıp 24 saat önceden gerekçeli talep göndermeleri yeterli olacaktır. Hakimin sistem üzerinden talebi kabul etmesiyle beraber avukat duruşmaya video konferans yolu ile bağlanabilmektedir.

Yapılan duruşma ile birlikte fiziki şekilde olan duruşmadan herhangi bir fark bulunmamaktadır. Sağlanan kolaylıkla birlikte sistemin yaygınlaştırılması için çaba sarf edilmektedir. Pilot uygulaması Ankara Batı Adliyesindeki 2 Tüketici Mahkemesi 2 İcra Mahkemesi 1’de Kadastro mahkemesinde gerçekleştirilmiştir. Adalet Bakanlığı, E-duruşma sisteminin Türkiye geneline yayılması ve artık tamamen kullanım sağlanabilmesi için 2021 sonunu öngörmektedir.

Haberin Devamı

E-duruşma sistemine ilgili kullanıcı bilgisayar, telefon ve tablet gibi akıllı tüm cihazlardan bağlanması ve işlemlerini fiziki şekilde olduğu karşılığıyla gerçekleştirmesi mümkün hale gelecektir.

E-duruşma sisteminin yaygınlaşması ile birlikte koronavirüs döneminde ve korona virüs dönemi sonrasında yargılama sürelerinin kısaltılması ve buna bağlı şekilde makul sürede sonlandırılması hedeflenmektedir.

E-duruşma sistemi hakkında merak edilenler

Avukat Bilal Çelik

Yazarlar