Sağlıklı Beslenme E vitamini nelerde var?

E vitamini nelerde var?

12.07.2017 - 16:44 | Son Güncellenme:

E vitamini, yağda çözülebilen vitaminlerden bir tanesidir. Metabolizma ile buluştuğunda güçlü bir antioksidan etki yaratarak vücutta zararlara neden olabilecek tüm toksinlere karşı mücadele eder.

E vitamini nelerde var

Kalp rahatsızlıkları ya da kanser gibi ölümcül hastalıklardan korunmak için E vitamini tüketmek iyi bir yöntemdir.

Haberin Devamı

E vitamini hangi besinlerde bulunur?

-Kuşkonmaz, şam fıstığı
-Soya yağı, keten tohumu yağı
-Kanola yağı, paprika
-Kuru kayısı, domates
-Acı biber, kekik
-Yeşil zeytin, mango
-Soya yağı, kivi
-Ispanak ve brokoli
-Fındık ve fıstık
-Mısır yağı, ayçiçek yağı
-Ay çekirdeği yağı, buğday tohumu yağı
-Badem

Not: Bu besinlerden bazıları içerisinde yüksek miktarda kalori olduğundan kolesterol rahatsızlığı bulunanların doktor kontrolünde tüketmesi gerekmektedir.

E vitamini eksikliğinin yol açtığı sorunlar nelerdir?

Ciltte solgunluk ve kuruluk,
Kırışıklıkların artması,
Vücutta uyuşma
Güç kaybı gibi sorunlara yol açar.

E vitamininin faydaları nelerdir?

Kalp hastalıklarından korur: Yeteri kadar E vitamini alarak kalp hastalıklarını önleyebilir, inme riskini azaltabilir, damar tıkanıklığı nedeniyle ortaya çıkan bacakta ağrı gibi problemleri yok eder ve kan basıncının düzenlenmesine yardım eder.

Haberin Devamı

Diyabete iyi gelir: Diyabet nedeniyle ortaya çıkan komplikasyonların giderilmesi ve diyabetin tedavisi için E vitamini tüketmek oldukça faydalıdır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: E vitamini eksikliği vücutta yaşanmadığı sürece bağışıklık sistemini güçlendirerek, birçok ölümcül hastalığa karşı vücudu korur.

Hafızayı güçlendirir: E vitamini, kalbi ve beyni destekler nitelikte olduğu için ilerleyen yaşlardaki Alzheimer hastalığı ve unutkanlık gibi problemlerin oluşmasını önler.

Kadın hastalıklarına faydalıdır: Geç dönem gebelikte kan basıncının düzenlenmesi ve tansiyonun normal seviyelerde seyretmesi için E vitamini oldukça faydalıdır. Ayrıca E vitamini, adetten önceki sendromlarda, adet sancısında, menopoz dönemi streslerinde düzenli olarak tüketilmesi gereken bir vitamindir.

Yazarlar