Genel Sağlık Eklem problemlerine kök hücre tedavisi

Eklem problemlerine kök hücre tedavisi

20.02.2018 - 16:35 | Son Güncellenme:

Eklem problemlerinin tedavisi hakkında görüşlerine başvurduğumuz Dr. Yüksel Büküşoğlu, en son geliştirilen kişinin kendi yağ dokusundan elde edilen kök hücre (SVF tedavisi) uygulamasıyla, özellikle kendini yenileme potansiyeli olmayan kıkırdak doku hasarlarının tedavisinde çok başarılı sonuçlar alındığını belirtti.

Eklem problemlerine kök hücre tedavisi

Kireçlenme tedavisinde bir devrim yaratan kök hücre tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Yüksel Büküşoğlu, kendi yağ dokumuzdan elde edilip, zenginleştirilen kök hücrelerin sorunlu bölgeye enjekte edilerek, o dokuda gençleşme ve onarım sağladığını belirtti.

Haberin Devamı

Kök hücre tedavisi nedir?

Diz, kalça gibi eklemlerde bulunan kıkırdak doku yaşa bağlı olarak yıpranır. Ayrıca eklem içi sıvı da zamanla azalır. Bunun sonucunda da osteoartrit yani eklem kireçlenmesi oluşur. Oldukça sıkıntılı şikayetlere neden olan bu hastalığın çözümü için modern tıp yeni bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama hastanın kendi yağ dokusundan elde edilen kök hücre ile sorunun ortadan kaldırılmasıdır.

Bu yöntemin en büyük avantajı, kullanılan doku hastanın kendisinden alındığı için alerjik reaksiyon, doku reddi, enfeksiyon gibi riskler taşımamasıdır.

Kök hücre kendini yenileme özelliğine sahiptir ve dokuları oluşturan ana hücredir. Yetişkinlerde hücre onarımı kök hücre ile sağlanır. Kök hücre tedavisi, ilerlemiş yaşlarda eklem sorunu yaşayan kişiler için umut verici sonuçlar ortaya koyar. Bu tedavi sonrası hastanın eklem şikayetlerinde iyileşme sağlanır.

Haberin Devamı

Kök Hücre SVF Tedavisi nasıl yapılır?

Yapılan bilimsel çalışmalar, göbek çevresindeki cilt altı yağ dokusunda kemik iliğinden daha fazla ve verimli kök hücrelerin olduğunu ortaya koymuştur. Tedaviye başlangıç aşamasında hastanın karın, bel veya kalça bölgesinden lipoaspirasyon yöntemi ile bir su bardağı kadar yağ dokusu alınır. Bu işlem lokal anestezi altında yapılır ve alınan yağ miktarı estetik açıdan sorun teşkil edecek miktarın çok altındadır.

Alınan yağ, laboratuarda özel işleme tabi tutulur ve stromal vasküler fraksiyon adı verilen kök hücre açısından zengin sıvı elde edilir. Bu sıvı doktor tarafından tedavi edilmek istenen bölgeye uygulanır. İşlemin en önemli özelliği dokunun alındıktan sonra bekletilmeden ayrıştırılması ve elde edilen sıvının acilen hastaya uygulanması gerekliliğidir. İlk 2-3 hafta içerisinde ağrılar bir nebze olsun hafifler, 2-3 ay içerisinde de tam iyileşme sağlanır. Bazı durumlarda 6-12 ay içerisinde ikinci bir uygulama gerekebilir. İkinci uygulama yapılıp yapılmayacağı hakkında, işlemi yapan doktor gerekli kararı verecektir.

Kök hücre tedavisinin iyileştirici ve onarıcı etkisi kanıtlanmıştır. Eklem içine uygulanan Kök Hücre SVF Tedavisi hastalığın ilerleyişini durdurup tedavi eder, kıkırdak ve bağ dokuyu iyileştirir. Tedavi sonrası eklemlerde oluşan ağrı sorunu ve yürüme sıkıntısı ortadan kalkar. Bu da hastanın yaşam kalitesini doğrudan yükseltir. Kök hücre tedavisi eklem rahatsızlıkları kadar diz ağrıları, menisküs, spor yaralanmaları, bağ yırtılması, tendon hasarı gibi durumlarda da kullanılır.

Haberin Devamı

Eklem problemlerine kök hücre tedavisi

Yazarlar