Ve ben Aromaterapiyi keşfettim !

Yaklaşık 6000 yıl önce Mısırlıların aromaterapiyi mumya yapımında kullandıkları bilinmektedir. Boşuna demiyorlar: Eski Mısırlılar ilim irfan sahibi diye! Şimdiki hallerine bakınca öyle bir geçmişe sadık kalamadıkları için insan üzülmüyor değil.

Aynı dönemlerde Çinliler de tanrıya şükürlerini ifade etmek için kullanırlarmış. Tedavi ve güzellik maksatlı kullanımı Yunan medeniyetlerinde ortaya çıkmıştır. Romalılarda ise banyo sonrası masajlarda kullanım alanı bulmuştur.

Günümüzde kullanılan şekli Fransız kimyager René -Maurice Gattefossé'nin çalışmaları sayesinde ortaya çıkmıştır. İlk kez "Aromaterapi" ifadesini Gattefossé kullanmıştır. 1920’lerde laboratuvarında çalışma yaparken elini yakar. Yanan elini yakınında bulunan lavanta suyuna daldırır. Elinin çabucak iyileştiğini görünce başlar araştırmaya! Lavanta yağının acıyı dindirici özelliğini bizzat kendisi deneyimleyen Gattefosé’nin bitki yağlarının iyileştirici özelliklerini keşfetmeye yönelik çalışmaları Jena Valnet tarafından geliştirilmiş ve II. Dünya Savaşı’nda yaralı askerlerin acılarının dindirilmesinde kullanılmıştır.

Haberin Devamı

Sayısız faydaları olan aromaterapi; bitkilerin kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum, sap, kök gibi farklı yerlerinden çeşitli yöntemlerle elde edilen güzel kokulu yağlarla yapılan tedavi sistemine verilen isimdir. Burada söz konusu olan uçucu yağlar oda sıcaklığında buharlaştıkları için "eterik yağ" veya "esans" olarak da isimlendirilirler.

Aromaterapi kapsamında kullanılan yağlar şifalı bitki tedavisinde kullanılan bitkilerden daha kuvvetlidirler. Yaklaşık 1 ton gül yaprağından ancak 250 gr gül yağı çıkartılabilmektedir. Aromaterapide kullanılan yağlar aynı bitkinin kurusundan 75-100 kat daha kuvvetlidir.

Uçucu yağların fiziksel ve psikolojik olarak rahatlamak için kullanıldığı aromaterapi; iyileştirme, rahatlatma ve enerji verme özelliği ile aynı zamanda alternatif tıbbın da en popüler dallarından birisidir.

Aromaterapinin uygulama metotları şu şekildedir:

Masaj: Masaj yapmak için uçucu yağlar doğrudan kullanılmaz. Çünkü tahriş edebilirler. Taşıyıcı yağlarla seyreltilmelidir. Seçilen yağın yapısı ve tedaviye uygun olması gerekir.

Haberin Devamı

Kompres: İhtiyaca göre soğuk veya sıcak uygulanabilir. Soğuk kompres; baş ağrıları, burkulmalar ve şişmelerde faydalıdır. Sıcak kompres ise kas ağrıları, artrit, romatizma, diş ağrıları ve apselerde yararlı olur.

İnhalasyon: Bu metot özellikle üst teneffüs yolu rahatsızlıkları, soğuk algınlığı, nezle, sinüs rahatsızlıkları, öksürük ve boğaz problemleri ile cilt bakımında kullanılır. İçinde kaynayan su bulunan bir kaba 3-4 damla uçucu yağ damlatıldıktan sonra baş üzeri bir havlu ile kapatılıp birkaç dakika derin nefes alınması ile uygulanır.

Ayrıca evlerdeki odalarda, koku taşları veya koku lambaları üzerine uçucu yağ ya da uçucu yağ karışımları ilave edilerek sakinleştirici, dinlendirici, rahatlatıcı, neşelendirici, kışın da soğuk algınlıklarından koruyucu ve tedavi edici ortamlar oluşturulabilir.

Banyo: Uyku bozuklukları, sinirlilik, romatizmal hastalıklar, soğuk algınlıkları ve enfeksiyonal deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Güzellik ve cilt sağlığı sorunlarında aromaterapi; cilt nemlendirici kompresler, cilt temizleyici kokulu sular, cilt dinlendirici buğular ve masajlar yoluyla faydalı olur.

Haberin Devamı

Uçucu yağlar doğal yağlar olup yan etkileri azdır. Antiseptik, antibakteriyel, antifungal, antiviral, antispazmodik ve antioksidan etkiler taşırlar.

Bu yağları temin ederken doğal olduğundan emin olmalısınız. Faydasından çok zarar görmemeniz için sentetik olanlarından uzak durmanızı öneririm. Doğal olanların fiyatları oldukça pahalıdır.

Uçucu Yağlar kullanırken şu hususlara dikkat edilmelidir:

- Hamilelik sürecindeki kullanımlar için doktora danışılmalıdır.

- Aromaterapik yağlar ağız yoluyla alınmamalıdır.

- Mutlaka taşıyıcı yağlarla seyreltilerek kullanılmalıdır.

- Uygulama sırasında uçucu yağlar göze kaçırılmamalıdır.

- Bu yağlar çocukların erişiminden uzak, kilit altında muhafaza edilmelidir.

- Herhangi bir ilaç kullanımı süresince doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

İşte hepinizin çok iyi bildiği bitkilerden elde edilen bazı uçucu yağlardan örnekler:

Lavanta: Lavanta yağının birçok kullanım alanı ve iyi geldiği durum vardır. Sakinleştirici, yatıştırıcı ve duygusal dengeleyicidir. Uykusuzluk, baş ağrısı ve strese karşı etkilidir. Antiseptik, bakteri öldürücü özellikleri böcek ısırmalarında, kesiklerde, yaralarda, yanıklarda, alerji, nezle ve soğuk algınlığında etkili olur.

Okaliptüs: Güçlü bir antiseptiktir. Çoğunlukla soğuk algınlıklarında, öksürüklerde ve sinüzitte kullanılır. Yanıkların ağrılarını hafifletir.

Biberiye: Canlandırıcı ve dolaşım sistemi uyarıcısıdır. Sinir sistemi için güçlendirici görev yapar. Zihin yorgunluğunu geçirir. Antiseptik, antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Akne, saç kepeği ve saç dökülmelerinde kullanılır.

Greyfurt: Antidepresan olarak sıkıntıyı giderir. Egzersizden sonra sertleşen kasları gevşetmek için kullanılır. Selülite neden olan toksinleri giderir.

Limon: Antiseptik, mikrop öldürücü ve bakteri öldürücü özellikleriyle akne, diş eti hastalıklarında ve boğaz ağrılarında kullanılır. Duygusal olarak canlandırıcı etkisi vardır.

Yıl 2013. Ben aromaterapiyi keşfettim. Yok yok, kendime haksızlık etmeyeyim; yıllardır yapmaya çalıştığım şeyin adını koydum diyelim:)

İyi ki de keşfettim! O tarihten beri sakinleştirici ve iyileştirici özelliklerinden tutun da doğal bakım ürünlerine kadar her alanda faydalanabiliyorum.

İnsanın bakımını kendisinin yapması hem de bunu “doğal” olarak yapması kadar güzel bir şey olamaz herhalde.

Son olarak, ofis ortamında da kullanabileceğiniz türden bir sprey tarifi vereyim size. Antibakteriyel olma özelliğinin yanı sıra hem canlandırıcı hem de hoş kokusu ile çalışma alanınıza ferahlık ve tazelik katacaktır.

30 ml saf su
4 damla çay ağacı yağı
3 damla biberiye yağı
3 damla limon yağı
2 damla greyfurt yağı

Malzemeleri spreyli bir şişenin içine koyarak, iyice karıştırın. İhtiyaç duydukça kullanmanız için hazır.

Sevgiyle ve doğal kalın.

Elçin Oltulu Şahin

Blog: http://dogalivarken.wordpress.com

Facebook: http://facebook.com/dogalivarken

Instagram: @dogalivarken