Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Yasemin Akkoyunlu

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Yasemin Akkoyunlu

yakkoyunlu@bezmialem.edu.tr

Tüm Yazıları

Aşılama, enfeksiyon hastalıklarından korunmada önemli bir role sahiptir. Özellikle salgınlar hele de pandemi adı verilen tüm dünyayı etkileyen büyük salgınlarda bu önem çok daha artmaktadır. Dünyamızı 1 yıldır kasıp kavuran Kovid-19 pandemisinde de aşıların kritik rol oynaması beklenmektedir. Kovid-19 aşılarının amacı, ölümleri ve ciddi sağlık komplikasyonlarını önlemektir. Acil kullanım izni verilen tüm aşıların hem pre-klinik hem de klinik deneyler sonucunda başarılı olduğu görülmektedir. Hastalığın oluşmasını tamamen engelleyemese de daha hafif bir klinik tablo ile atlatılmasını sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Sinovac aşısının hazırlanma şekli ve avantajları

Ülkemizde uygulanan Sinovac aşısı, virüsün bazı kimyasallarla muamele edilmesi sonucunda hastalandırıcı özellik kaybolurken vücudun onu tanıyarak koruyucu bağışıklık kazanmasını sağlayacak yapı taşlarının korunduğu geleneksel bir yöntem olan inaktive aşı grubu içerisinde yer almaktadır. Virüsün tamamını içerdiği için bir parçası mutasyona uğrayıp değiştiğinde bile diğer proteinlerine karşı oluşan antikorların koruyuculuğu devam ettirmesi beklenmektedir. Bu nedenle virüsün sadece bir proteinini içeren aşılara kıyasla Sinovac gibi inaktive aşıların kullanılması daha avantajlıdır. Uzun yıllardır hali hazırda uygulanmakta olan grip aşılarının da çoğu bu yöntemle hazırlanmaktadır.

Sinovac'ın Türkiye'deki koruyuculuk oranı nedir?

Ülkemizde yapılan Sinovac aşısının 3.3.21 de açıklanan Faz 3 sonuçlarına göre Sinovac aşısı ağır hastalığı geçirmede %100 etkili iken genel koruyuculuğunun ise % 83,5 olduğu tespit edildi. Ciddi bir yan etki saptanmadı.

Aşılama Kovid-19 üzerinde ne kadar etkili oldu

Kovid-19 aşısının en sık görülen yan etkileri nelerdir?

Kovid-19 aşısının en sık yan etkileri; yapıldığı bölgede ağrı, halsizlik, baş ağrısı ve kırgınlıktır. Bunun yanında nadiren kaşıntı veya döküntü gibi alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Aşı yapılmaması gereken kişiler sadece daha önce bu aşı ile karşılaştığında hayatı risk taşıyan- anafilaksi denilen, dilde dudaklarda şişlik ile kendini gösteren durum ile karşılaşanlardır. Bu risk göz önüne alınarak aşılar sağlık kuruluşlarında uygulanmakta ve uygulanan kişilerden, aşıdan sonraki yarım saati gerekli müdahalenin yapılabileceği bu kurumda geçirmesi istenmektedir.

Haberin Devamı

Aşıların bulaştırıcılığı azaltmada rolü var mı? 

Aşıların bulaştırıcılığı azaltmadaki rolü henüz kesinlik kazanmamakla birlikte mevcut sınırlı veriler, aşıların bulaşmayı en azından kısmen azaltacağını göstermektedir ve bunu netleştirmeye yönelik çalışmalar devam etmektedir. Önümüzdeki birkaç ay içinde hem daha fazla kişi aşılanacak hem de elimizde daha fazla veri olacaktır. O zamana kadar aşılanmamış kişilerin bulunduğu yerlerde maske takma ve fiziksel mesafe gibi koruyucu tedbirler önemini koruyacaktır.