Sağlık Ense Sertliği Nedir, Neden Olur? Ense Sertliği Hangi Hastalıklarda Görülür?

Ense Sertliği Nedir, Neden Olur? Ense Sertliği Hangi Hastalıklarda Görülür?

29.03.2021 - 10:20 | Son Güncellenme:

Ense sertliği olarak bilinen hastalığın bir diğer adı menenjittir. Ağırlaştığı zaman acil ve hızlı müdahale gerektirmektedir. Baş ağrısı, kusma ve ateş en çok ve sık görülen belirtilerin başında yer alır. Tabi ki herkeste bu durum farklı da olabilir. Bu yüzden en doğru tanı her zaman bir sağlık kuruluşunda doktor tarafından konulması gerekir. Çünkü durumun ciddileştiği zaman çoğu sağlık kuruluşunda bu hastalık acil vaka adı altında geçmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ense Sertliği Nedir, Neden Olur Ense Sertliği Hangi Hastalıklarda Görülür

 Ense sertliği görülen bazı hastalar bu hastalığı grip gibi hafif geçirirler. Bazı hastalar ise tam tersi oldukça ağır ve ciddi geçirirler. Hatta hayati tehlikeye bile uzanabilir bu durum. Bir diğer adı ile menenjit en çok gençlerde, bebeklerde ve küçük çocuklarda görülmektedir. Bu çok sık görülen hastalıklardan biridir. Gripten çok daha tehlikelidir.

Haberin Devamı

 Ense Sertliği Nedir, Neden Olur?

 Ense sertliği beyin ve omuriliğin iltihaplanması ile oluşmaktadır. Virüs ve iltihaplar ense sertliğinin en büyük nedenlerindendir. Buna ek olarak bakteriler ve parazitler de ense sertliğine neden olabilir. Beyin ve omuriliğin iltihaplanması sonucu oluştuğu için çok tehlikeli bir hal alması kolaydır. Fazla mantar, bakteri veya virüse maruz kalmak ense sertliğine neden olmaktadır. Bu yüzden acil bir durum olarak değerlendirilmektedir.

 Ense Sertliği Hangi Hastalıklarda Görülür?

 Ense sertliği en fazla bebekler, çocuklar ve gençlerde görülmektedir. En dikkat edilmesi gereken yaygın belirtileri ense sertliği, baş ağrısı ve ense sertliğidir. Bebeklerde sürekli ağlama, yüksek ateş, uykulu olma hali, yavaşlık ve ensede sertlik en çok dikkat edilmesi gereken belirtilerdendir. Grip veya soğuk algınlığı olan insanların birçoğu ense sertliği hastalığı yaşamaktadırlar.

Haberin Devamı

 Ense Sertliği Belirtileri Nelerdir?

 Ense sertliği hastalığının belirtilerini takip etmek çok önemlidir. Çünkü belirtileri çoğu zaman grip ya da soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Bu nedenle grip ya da soğuk algınlığının bir kaç günü geçtiğinde ve ağırlaştığını düşündüğünüzde doktora gidilmesi gerekir. Çünkü ense sertliği zaman ilerledikçe sert bir şekilde etkisini gösterir. En sık görülen ense sertliği belirtileri: ense sertleşmesi, uykuya olan ihtiyacın artması, yüksek ateş, kusma, havale geçirme veya dikkat bozukluğudur.

Yazarlar