Sağlık Epididimit Nedir? Epididimit İltihabının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Epididimit Nedir? Epididimit İltihabının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

06.03.2021 - 16:46 | Son Güncellenme:

Epididim, yumurtaların üzerinde yer alan ve etrafında yerleşen oluşumlara verilen addır. Yumurtalar tarafınca üretilen sperm hücrelerinin taşındığı, depolandığı ve olgunlaştığı gibi görevlerden sorumlu olan organlardır. Epididimit ise bu organların iltihabı anlamına gelir. Erkeklerde görülen bu hastalık, skrotum adı verilen torbalarda sık sık ağrı oluşuyorsa en çok konulan tanı akut ya da kronik olan epididimittir. İşte, detaylar.

Epididimit Nedir Epididimit İltihabının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Epididimit, erkeklerde spermlerin depolandığı ve üretildiği görevini yapan organın iltihaplanması anlamını taşır. Pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalık, akut ve kronik olarak ayrılabilir. Yaygın belirtilerle de kendini gösterdiği bilinir ve çoğu erkekte görülebilen bir sağlık problemidir.

Epididim Nedir? Epididimit İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Epididim, çok fazla belirti ve zarar yaratmadan uzun yıllar boyunca devam edebilen kitlelerdir. Büyüme boyutu çok fazla olmadığı zaman fark edilmeyebilir ve genellikle ağrısız olurlar. Bazı belirtiler ile kendilerini gösterirler. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
1. Skrotal şişlik: Skrotum üzerinde bulunan bu deri tabakası, gözle görülür derecede şişlik meydana geldiyse epididim kisti fark edilir.
2. Dokunmayla kitle hissedilmesi: Spermatosel dokunma sonucu hissedilebilen bir rahatsızlıktır. Her iki testise dokunulduğunda birinde olmayan bir pürüzsüzlük hissedilir.
3. Kistin yer aldığı testiste rahatsızlık ve ağrı hissi: Yeterince büyüdüğü zaman ağrıya neden olur.
4. Ağırlık ve dolgunluk hissi oluşması: Kist varsa ağır ve dolgun hissedilmesine sebep olur.

Epididimit İltihabının Tedavisi Nasıldır?

Epididim kistinde bazı tedavi yolları bilinir. Bu tedavi yolları;
1. Dinlenmek
2. Ağrının kesilmesi için ağrı kesiciler
3. Antibiyotik kullanımı
4. Cinsel ilişkiden uzak kalmak
5. Soğuk tedavi uygulanması ya da buz kompleksi uygulanması
6. Anti-inflamatuar ilaçlar kullanmak
7. Suspansuar giymek olarak sıralanabilir.

Antibiyotik kullanımını düzenli bir şekilde ve uygun dozda yapılması önerilir. Bu tedavi bittiğinde doktora kontrol için gidilmesi gerekir. Bazı zamanlarda ilaç tedavisi yerine başka yollar uygudur. Bu yollardan biri iğne ile apse yapan kısmı almaktır.

İlaç tedavisi yetersiz kalırsa bu yöntem uygulanabilir. Genel olarak antibiyotik kullanımı sonucunda tedavi olumlu yanıt vermiştir. Cinsel birliktelik esnasında olan ağrı sonucunda olumsuz sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar; testis dokusu ölümü, testislerin küçülmesi, kısırlık olarak sıralanabilir. Bu gibi durumlarda doktora gitmek en doğrusudur. Tedavi esnasında kullanılan antibiyotik kullanımı bitene kadar cinsel birliktelik yaşanması uygun değildir.

 

Yazarlar