25.02.2021 - 12:57 | Son Güncellenme:
Pek çok nedene sahip olan burun kanamaları, yetişkinlik ve çocukluk dönemlerine göre değişiklik gösterir. Çocuklarda görülen başlıca nedenler burun karıştırma sonucunda oluşan travma ile beraber kış aylarında burun içi örtüsünün kuruyarak kanama oluşturmasıdır. Yetişkinlerde ise kan sulandırıcı kullanmaya ve tansiyon hastalığına bağlı olarak burun kanamaları sık yaşanmaktadır.
Epistaksis (Burun Kanaması) Nedir?
Epistaksis nedir kısaca; burun kanamaları tıpta epistaksis olarak adlandırılır ve yaygın olarak toplumda görülen bir şikâyettir. Burun kanamaları, çoğu zaman kendi kendini sınırlayan bir özelliğe sahiptir. Bazen sık sık tekrarlayan bir yapıda olabilir ancak yaşamı tehdit eden nadir bir durumdur.
Ancak bu, özellikle genç ebeveynler için ciddi endişelere neden olabilir. Burun kanaması en çok burun mukozasının küçük kan damarları yaralandığında ortaya çıkar. Burun ön kısmında birkaç kan damarının birleştiği yerler vardır. Burun kanamalarının% 90'ı burada meydana gelir.
Epistaksis (Burun Kanaması) Neden Olur?
Bölgesel (primer) burunla ilgili nedenler:
Kaşıntıya yol açan kuruluk, enfeksiyon veya alerji durumlarında burnun karıştırılması
Sinüzit, grip, nezle gibi enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonları
Kuvvetli sümkürme sonucu genç veya yaşlı kişilerde burun damarlarının çatlaması
Kokain kullanımı, burna sıkılan kortizonlu ilaçlar
Kafatası ve yüz kırıkları, burun kırıkları, burna darbe alınması
Burundaki kemik ve kıkırdak eğriliği nedeniyle havanın dar alandan hızlı geçerek burnu kurutması
Sistemik (sekonder) burun dışı nedenler:
K vitamini eksikliği
Yüksek tansiyon
Hemofili ve pıhtılaşma sorunları
Alkol alımı ve karaciğer hastalıkları
Aspirin ve benzeri ilaç kullanımı
Epistaksis (Burun Kanaması) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Az miktarda burun kanaması çok az müdahale gerektirir. Örneğin, soğuk algınlığı veya sinüs enfeksiyonu olan bir kişi ağır bir şekilde üflerse ve mendilde bir miktar kan görürse, kanamanın az olduğu anlamına gelir. Bu durumda hastalar şiddetli üfleme, hapşırma ve burun tıkanıklığından kaçınmalıdır. Kanamanın kötüye gitmesini önlemek için genellikle bu yeterlidir.
Burun kanaması ortaya hasta dik olarak oturmalı ve başını hafifçe öne eğmelidir. Ağızda biriken kan tükürülerek temizlenmelidir çünkü kan yutmak mide bulantısına sebep olabilir ve kanamanın kontrolünü güçleştirir.
Burun deliği baş ve işaret parmağıyla sıkılarak bölgeye yaklaşık 10 dakika doğrudan baskı uygulanır. Bu dönemde burun deliklerinin serbest kalmamasına özen gösterilmelidir.
Kanama durduktan sonra burun tahrişine neden olabilecek hapşırma ve burun sümkürmekten kaçınmak, böylece kanamanın tekrar oluşmaması için faydalıdır. Burun kanamasında buz küpleri etkili değildir, bu yüzden gereksizdir.
Kışın havalandırmanın az olmasıyla birlikte ortamlarda nem oranı düşmektedir. Bu ortamlarda kuru havaya maruz kalmak sorunu tetikleyebilir. Bu sebeple ortamın nemlendirmek önemlidir.
Burun için tuzlu su spreyleri ya da nemlendirici kremler de dokunun iyileşmesini sağlar.