Sağlık Epizod Nedir? Depresif Epizod Ve Psikotik Epizor Ne Demektir, Nasıl Tedavi Edilir?

Epizod Nedir? Depresif Epizod Ve Psikotik Epizor Ne Demektir, Nasıl Tedavi Edilir?

05.03.2021 - 17:24 | Son Güncellenme:

Kişinin psikolojik açıdan duygusal dalgalanmalar yaşaması söz konusu olabilir. Farklı psikolojik rahatsızlıklar bulunmaktadır. Bu psikolojik sorunların temelinde farklı nedenler vardır. Epizod ise ruh halinin dalgalanması durumudur. Ataklar şeklinde kendini göstermektedir. Epizod ise manik veya depresif epizod olarak isimlendirilir. Bu rahatsızlıkların şiddeti farklı olabilmektedir. Şiddeti daha düşük olan epizod ise hipomanik epizod olarak isimlendirilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Epizod Nedir Depresif Epizod Ve Psikotik Epizor Ne Demektir, Nasıl Tedavi Edilir

Herhangi bir rahatsızlık şikâyeti söz konusu olduğunda kişilerin psikiyatri bölümüne başvurmaları gerekmektedir.

Haberin Devamı

Epizod nedir?

Epizod bir psikolojik bozukluk süreci olarak değerlendirilir. Bu hastalık ruh halinin dalgalanması durumudur. Kişinin davranışlarının ve enerjisinin normalden farklı olarak ortaya çıkması durumudur. Manik ve depresif epizod olarak farklı ele alınır. Depresyonun daha ağır olan haline ise depresif epizod adı verilir. Yaşanan ağır bir travma kişinin epizod sürecini tetikleyebilir.

Depresyon kişilerin herhangi bir dönemde başına gelebilecek bir durumdur. Üzüntü, gerginlik, aşırı stres gibi durumları ifade eder. Günlük yaşamda başımıza gelen bazı durumlar depresyon tablosu yaratabilir. Eşinden boşanmak, işini kaybetmek veya çok sevdiğinin birinin vefat etmesi depresyon durumunu tetikleyebilmektedir.

Haberin Devamı

Depresif Epizod ve Psikotik Epizor Ne Demektir?

Depresyon kişinin üzüntü kaynaklı yaşadığı duygu durumunu ifade eder. Yaşanan bir kayıp veya beklenmedik bir üzüntü ile tetiklenebilir. Depresif epizod ise depresyonun daha ağır şeklidir. Psikoz durumunda ise kişinin düşünce ve duygu halinde ağır etkilenmeler görülmektedir. Psikotik epizod yaşayan kişiler, halüsinasyon görme eğilimi gösterirler. Kişilikler ciddi şekilde hasar görür. Düşünce yapılarında bozulma gözlenir.

Depresif Epizod ve Psikotik Epizor Nasıl Tedavi Edilir?

Psikolojik rahatsızlıklarda tedavi süreci belli bir prosedüre göre ilerlemektedir. Tedavide amaç kişilerin duygu durumuna yönelik iyileştirmeler oluşturmaktır. Bunun için terapi yöntemleri kullanılır. Terapi ile tekrarlama sürecinin önüne geçilmesi amaçlanır. Ayrıca antidepresan ilaçlar ile kişinin kaygı durumu azaltılmaya çalışılır.

İlaçlar kişinin kaygı durumunu azaltmaya yardımcı olacaktır. İlaçların alınması için önce doktor kontrolünün olması gerekir. Teşhis ve tanı sonrası hastanın ilca tedavisi belirlenir. Antidepresan ilaçların düzenli alınması gerekir. Bu ilaçlar herhangi bir şekilde bağımlılık yaratmaz. İlaçların alımı ile depresyonun tekrarlama riski de azaltılmış olacaktır. İlaçların etki 21 günde kendini gösterecektir.

Yazarlar