Sağlık Erkeklerde Kısırlık Belirtileri Nelerdir? Hangi Durumlar Erkekler İçin Kısırlık Belirtisi Olabilir?

Erkeklerde Kısırlık Belirtileri Nelerdir? Hangi Durumlar Erkekler İçin Kısırlık Belirtisi Olabilir?

30.03.2021 - 18:09 | Son Güncellenme:

Eşlerin korumasız ve düzenli şekilde cinsel ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamama durumuna kısırlık denmektedir. Çiftlerin %20’si ise kısırlık sorunu yaşamaktadır. Erkeklerde kısırlık nedenleri birden fazla nedenden kaynaklanmaktadır. Belli bir süre beraberlikten sonra kısırlıktan şüphe eden çiftlerin doktora başvurması faydalı olacaktır. Doktorun yapacağı tetkikleri sonucunda erkeklerin kısırlık nedenleri tespit edilebilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Erkeklerde Kısırlık Belirtileri Nelerdir Hangi Durumlar Erkekler İçin Kısırlık Belirtisi Olabilir


Düzensiz ya da hareketsiz sperm hücreleri kısırlık nedeni olabilmektedir. Bunun dışında ise düşük sperm üretimi de kısırlık nedeni olabilir.

Erkeklerde Kısırlık Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde kısırlık nedenleri kronik hastalıklar veya düşük sperm kalitesi nedeniyle olabilir. Sperm üretiminin düzensiz olması da kısırlık nedeni olarak düşünülmektedir. Beslenme ve yaşam şeklide kısırlığa neden olmaktadır. Çocuk sahibi olma süreci ise eşler için oldukça stresli bir durumdur. Erkek kısırlığının tedavisi bulunmaktadır.

Kısırlığı kesin bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamamak kısırlık nedeni olabilir. Bu süre 1 ile 2 yıl arasında değişmektedir. Erkek kısırlığının altında yatan hastalığı bulmak gerekir. Testislerde ağrı, penis bölgesinde akıntı gibi durumlar kısırlık belirtisi olabilir. Bunun dışında testislerde ağrıda kısırlık belirtisi olabilir.

Çocuk sahibi olamamak stresli ve sinir bozucu bir durum olabilir fakat çok çeşitli erkek kısırlığı tedavisi bulunmaktadır. Kısırlık nedenlerinin tespiti ise tedavi için önemli olabilir. Erkeklerin üreme sistemi hipotalamus bölgesinden başlamaktadır. Hipofiz bezi ile devam eder. Testisler ile son bulmaktadır. Hastalıkların pek çok nedeni olabilmektedir. Bu nedenler şunlar olabilir;

Haberin Devamı

● Tümörler bir neden olabilir
● Hipofiz fonksiyonunda meydana gelen bozukluklar
● Kanlanma sorunları
● Cerrahi operasyonlar
● Genetik sorunlar
● Spermlerin hareketlerinin bozukluğu
● Kimyasal maddelere maruz kalmak
● Enfeksiyon hastalıkları yaşamak
● Prostat ameliyatı geçirmek


Hangi Durumlar Erkekler İçin Kısırlık Belirtisi Olabilir?

Çocuk sahibi olamayan eşler doktora başvurarak sorunu anlamayı amaçlarlar. Bu süreçte bazı tetkikler yapılır. Fiziki muayene ve sonrası analizler ile süreç anlaşılmaya çalışılır. Semen analizi denilen bir analiz yapılmaktadır. Erkekler kısırlık belirtileri şunlardır;

● Eşlerin çocuk sahibi olamaması
● Testis kısmında şişme
● Testis kısmında yumru oluşması ve acı hissedilmesi
● İktidarsızlık
● Sperm sayısının düşük olması
● Hormonal olarak yaşanan belirtiler
● Boşalma problemleri
● Cinsel performansın düşük olması
● Sağlıksız spermler

Yazarlar