Yemek Erzincan Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

Erzincan Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

06.08.2021 - 15:29 | Son Güncellenme:

Tulum peynirinin kendine özgü tadı, sıcacık köy ekmeğiyle buluşunca herkesin beğenisini kazanıyor. Günümüzde restoranlarda ana yemek gelmeden hemen önce meze olarak da sunulan tulum peyniri, tereyağı ve sıcak lavaş ile vazgeçilmez bir lezzete dönüşüyor. Erzincan tulum peyniri nedir, nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.

Erzincan Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır İçindekiler Nelerdir

Tulum peyniri, genellikle ismi Erzincan tulum peyniri olarak bilinse de ülkemizin pek çok ilinde özellikle de Sivas, Van gibi bölgelerinde farklı şekillerde yapılıyor.

Erzincan Tulum Peyniri Nedir?

Tulum peyniri, vitamin ve protein değeri yüksek lezzetli kahvaltılıklar arasında yer alıyor. Türkiye’nin verimli topraklarında beslenen küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan elde edilen sütler, şifa dolu peynirlerde kullanılıyor. Bu peynirler ise, çocuk gelişiminden vücut sağlığına kadar pek çok şeye faydası ile biliniyor.

Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Hayvan postunun içine basılarak yapılan 2-3 ay bekletildikten sonra sofralara hazır hale gelen tulum peyniri, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde büyük farklılıklar gösteriyor. Tulum peyniri, 2500 rakım yüksekliğinde yer alan yaylalarda pek çok farklı çeşitteki otlarla beslenen ve tertemiz yayla suyundan içen koyunlardan alınan süt ile yapılır. İyi bir Erzincan tulumu elde etmek için ise elde yapılmış doğal maya kullanmak gerekir.

Erzincan Tulum Peynirinin İçindekiler Nelerdir?

Geleneksel tulum peynirinde çiğ süt ve doğal maya kullanılır. Tulum peynirinin içinde bol miktarda A ve B vitamini bulunur. Tulum peyniri, fosfor, kalsiyum ve demir bakımından da oldukça zengindir.

 

Yazarlar