Yemek Ezine Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

Ezine Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

06.08.2021 - 11:52 | Son Güncellenme:

Ezine peyniri sevilen peynirlerden bir tanesidir. Kendine özgü aroması ve ağızda dağılması sebebi ile pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Bu peynir ülkemize özgü peynirlerden bir tanesidir. Ezine peyniri nedir, nasıl yapılır? İçindekiler nelerdir? Ezine peyniri hakkında tüm detayları derledik.

Ezine Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır İçindekiler Nelerdir

Ezine peyniri, Çanakkale'nin Ezine ilçesine ait bir peynirdir. Bu peynir Türk Patent Enstitüsünün koruması altındadır. Bu peynir yalnızca Kaz Dağlarında yetişen hayvanlardan elde edilen sütler ile üretilmektedir.

Haberin Devamı

 Ezine Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır?

 Ezine peynirinin lezzeti sütünden gelmektedir. Bu peynir bölgede geleneksel yöntemler ile üretilmektedir. Çoğunlukla tam yağlı sütten üretilir. Keçi, koyun ve inek sütü karışımından imal edilmektedir. Günümüzde farklı süt çeşitlerine göre Ezine peynir çeşitleri bulunmaktadır

 Ezine peyniri yapımında kullanılan süt öncelikle 67 derece sıcaklıkta kaynatılmaktadır. Ardından peynir elde etmek için şirden mayası kullanılır. Peynirlerin olgunlaşması ve kendine özgü tadını alması için tenekeler soğuk hava depolarında yaklaşık olarak 8 ay kadar bekletilmektedir. Ardından bu şekilde satışa sunulmaktadır. 

 Ezine Peyniri İçindekiler Nelerdir?

 İnek sütünden elde edilen Ezine peynirleri daha beyaz bir renge sahiptir. Yağ oranı daha düşüktür. Tadı ve kıvamı inek sütüne alışık olanlar için uygundur. Ezine koyun peyniri için koyun sütü kullanılmaktadır. İnek sütüne göre daha yağlı olması sebebi ile daha yoğun bir kıvamı vardır. Rengi de daha sarı olmaktadır. Peynirin gözenekli bir yapısı vardır. Keçi sütünden yapılan Ezine peynirinin rengi oldukça beyazdır. A vitamini bakımından çok zengindir. 

Yazarlar