Sağlık Fil Hastalığı (Lenfödem) Nedir? Lenfödem Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Fil Hastalığı (Lenfödem) Nedir? Lenfödem Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

05.03.2021 - 14:09 | Son Güncellenme:

Fil hastalığı, tıbbi adına lenfödem denilen bir hastalıktır. Yakın çağda da yaygınlığı ve rahatsızlık görülme olasılığı artan bir hastalık çeşididir. Bacak ya da kollarda görülebilen, bazı zamanlarda her ikisinde de görülebilen bir hastalıktır. El ve ayaklarda şişkinlik sonucu kendini göstermektedir. Ayakların ve ellerin normal görüntüsünün dışına çıkması, günlük yaşantıyı olumsuz etkilemesi gibi nedenler görülebilir. Bu hastalığa sahip kişilerin psikolojik, fizyolojik ve sosyal hayatlarını etkiler. Peki lenfödem nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır, lenfödem neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Fil Hastalığı (Lenfödem) Nedir Lenfödem Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir

Lenfödem adı verilen ve halk arasında yaygın kullanımı fil hastalığı olan bu hastalık, en basit tabiriyle el ve ayaklarda ortaya çıkan şişkinlik belirtileridir. Bu hastalığın fark edilmesinden sonra tedavisi başlatılmalıdır. Tedaviye geç başlanması ya da hastalığın ilerlemesi gibi durumlar daha ciddi sorunlara yol açar.

Lenfödem Nedir?

Kol ve bacaklardaki şişlik ile kendini belli eden bu hastalık, lenf bezlerinde meydana gelen tıkanma olaylarına bağlı meydana gelir. Hücreler arasındaki boşlukları doldurmaya yarayan sıvının miktarında denge olabilmesi için düzenli bir süzülme ve kan dolaşımına katılması gerekmektedir. Bu hücre içerisindeki sıvı, lenf sistemince kontrol altında tutulur. Bu sıvıların dengesinde çeşitli nedenlere bağlı olarak bozulmalar meydana gelebilir.

Lenf bezlerinde meydana gelen tıkanıklıklar bu sıvının boşalmasını olumsuz yönde etkiler. Bunun sonucunda bacak ve kollarda sıvı birikir, bu şişlikler de buna bağlı olarak ortaya çıkar. Eğer lenfatik sistem doğru çalışmazsa kronik yani uzun süreli bir durum halini alır. Belirtilere bakılarak kısa sürede tedaviye başlandığı takdirde geçirilmesi mümkün olan bir hastalıktır.

Lenfödem Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalık çeşidinin en önemli ve belirgin özelliği şişlik oluşmasıdır. Vücudun her bölgesinde meydana gelebilir ancak çoğunlukla kol ve bacaklarda kendisini gösterir. Günlük hayatta kullanılan kıyafetler, ayakkabı, kol saati ve yüzük gibi eşyaların kişiye dar gelmesi fil hastalığını yaşayan kişilerde yaygın olarak görülen sorundur. Meydana gelen şişlikler başlarda geçici durumdadır ancak gün geçtikçe artacaktır. Lenfödem hastalığının en belirgin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1. Vücutta ağırlık hissi
2. Rahatsız ve ağrı hissetmek
3. Deri yüzeyinin sertleşmesi ve kalınlaşması
4. Siğile benzer oluşumlar
5. Deri içerisinden yüzeyine sıvı sızması
6. Bacakların ve kolların belirli bir yerinin ya da tamamının şişme durumu
7. Tekrarlayan enfeksiyonlar
8. Hareketliliğin kısıtlanması
9. Ciltteki kıvrımların artması gibi sıralanabilir.

Lenfödem Tedavisi Nasıldır?

Lenfödem hastalığının net bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak oluşan sıvı birikimini en aza indirmek ve sıkışıklığı azaltmak gibi tedaviler uygulanabilir. Sıkıştırma kıyafetleri de şişliğin azalmasında yardımcı olan yollardandır. Cildiyeye başvurulup cilt bakımı yapılması önemlidir. Lenfödem nedeniyle enfeksiyon oluşabilir. Cilt temizliği ile birlikte enfeksiyonlar azaltılır. Düzenli egzersiz de bir diğer tedavi yöntemi olarak bilinir.

 

Yazarlar