Sağlık Fobi Nedir? Fobi Çeşitleri Nelerdir? İşte En Yaygın Fobi Örnekleri...

Fobi Nedir? Fobi Çeşitleri Nelerdir? İşte En Yaygın Fobi Örnekleri...

05.03.2021 - 13:42 | Son Güncellenme:

Her insanın mutlaka fobisi veya fobileri bulunur. Fobi, insanların korktuğu şeylere verilen bir isimdir. Fobilerin birçok çeşidi bulunur. Her insanın fobisi farklı olabilir. Kimilerinin bir hayvan olurken, kimilerinin bir eşya olabiliyor. Fobi nedir? Fobi çeşitleri nelerdir? İşte en yaygın fobileri derledik.

Fobi Nedir Fobi Çeşitleri Nelerdir İşte En Yaygın Fobi Örnekleri...

Fobi, kişilerin bazı şeylerden büyük ölçüde korkması durumunda oluşan duruma verilen isimdir.

Fobi Nedir?

Fobi, insanların korktuğu şeylere verilen isimdir. İnsanların fobileri derken, söylenmek istenen aslında insanların korktuğu şeylerdir. Her insanın hayatında mutlaka korktuğu ve kaygılandığı bir şey bulunur. Bu durumlar da fobi olarak adlandırılır. Hobi ve fobi birbirine karıştırılmaması gerekir. Hobi hoşlanılan ve keyif alınan durumlar olarak bilinen. Fobi ise bu durumun tam tersidir. Korkulan ve kaygı duyulan durumlar fobi olarak adlandırılıyor.

Günümüzde birçok fobi çeşidi bulunuyor. Fobi çeşitleri kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Fobilerin psikolojik olarak bazı tedavileri bulunuyor. Fobilerinden kurtulmak isteyen kişilere, bazı psikolojik terapileri verilebiliyor. Fobisi olan kişilerin genellikle, korktuğu durumun üzerine gitmesi gerekiyor. Fobi kolay ve kısa bir sürede atlatılacak bir durum değildir. Oldukça uzun sürebilen bir tedaviye ihtiyaç olabiliyor.

Fobi Çeşitleri Nelerdir? İşte En Yaygın Fobi Örnekleri

Fobilerin çok fazla çeşidi bulunuyor. Fobiler arasında karanlıktan korkma, yüksekten korkma veya kedilerden korkma gibi durumlar olabiliyor. Herkesin fobisi farklılık gösterebiliyor. Fobi çeşitleri bu yüzden çok fazla sayıda bulunur. Herkes fobisinin üstüne gitmek ve bu durumdan kurtulmak ister. Fakat belli bir aşamaya gelindiğinde durumun o kadar kolay olmadığı anlaşılır. Fobi çeşitlerini detaylı olarak incelemek gerekirse, psikolojik olarak tedavi uygulanması gerekir.

Fobi her konuyu ve her nesneyi kavrayan bir terimdir. İnsan her şeyden korkabilir. Kimine göre bazı insanların fobisi komik gelebiliyor. Fakat fobi duygusu çok derin hislerle yaşanıyor. Her ne olursa olsun fobisi olan kişiler bu durumun üstüne gidemiyor. Fobi çeşitleri kısaca şu şekilde sıralanabilir;

Haberin Devamı

● Kalabalık korkusu
● Hayvanlardan korkma
● Yükseklikten korkma
● Ördek korkusu
● Sayılardan korkma
● Şimşek korkusu
● Karanlık korkusu
● Silah korkusu
● İğne korkusu
● Kitap korkusu
● Bitki korkusu
● Dişçi korkusu
● Ayna korkusu
● Cinsellik korkusu
● Evlenmekten korkma
● Köprülerden korkma

Fobi çeşitleri arasında yer alan bazı fobiler bu şekildedir. Her konuda ve her alanda fobi bulunuyor. Bu fobi çeşitleri tıp dilinde farklı isimlerle anılıyor. Herkesin fobisi farklı olabilir veya benzerlik gösterebilir. Bu durumlar değişkenlik göstererek, psikolojik olarak tedavileri mümkün rahatsızlık türleri arasında yer alır.

 

 

Yazarlar