Sağlık Fosfat Nedir, Nerelerde Kullanılır? Fosfatın Faydaları Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Fosfat Nedir, Nerelerde Kullanılır? Fosfatın Faydaları Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunur?

25.03.2021 - 13:10 | Son Güncellenme:

Fosfat, Fosforun doğal olan şekillerinden bir tanesidir. İçerisinde fosforik asit (H3PO4) bulunmaktadır. Gübrelerinde en önemli malzemesi olması ile dikkat çekmektedir. Jeolojide ise fosfat, kaya ya da cevher anlamlarında kullanılmaktadır. Fosfat nedir, nerelerde kullanılır? Fosfatın faydaları nelerdir, hangi besinlerde kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Fosfat Nedir, Nerelerde Kullanılır Fosfatın Faydaları Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunur


Fosfat, fosforik asit tuzu olarak da bilinmektedir. Bunun yanında kil tortularından elde edilen inorganik bir mineraldir. Bahçecilik işlerinde ise fosfat gübre olarak da kullanılmaktadır. Bu sebeple de oldukça önemlidir. Fosfatların pek çok doğal çeşidi vardır.

Fosfat Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Fosforik asidi oluşturan katyon kökü fosfor olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanında fosforik asidin tuzu şeklinde de ifade edilebilmektedir. Fosfat, fosfat minerallerinden oluşmuş olan fosfor elementlerinden oluşmaktadır. İnorganik fosfatlar ise sanayide ve tarımda kullanılmak için üretilmektedir.

Fosfat kimyasal olarak PO4−3 şeklinde gösterilmektedir. Fosforik asidin (H3PO4) katyon kökü olarak bilinir. 4 oksijen ile bir fosfor atomundan oluşmuştur. 3 eksi yük de taşımaktadır. Doğada pek çok fosfor türü bulmak mümkündür. Kimyasal açıdan farklı bileşik kümeleri oluşturabilmektedirler.

Fosfor, fosfatın ana maddesi olarak bilinir. Fosforun atom numarası 15'dir. Atom ağırlığı ise yaklaşık olarak 30.97'dir. Sembolü P olarak gösterilmektedir. Periyodik tabloda ise 5. grupta yer almaktadır. Oksijene afinitesi yüksektir. Bu sebeple de litofil element olarak ifade edilmektedir. Canlılar için de biyolojik önemi oldukça fazladır. Fosfor doğada serbest halde bulunmaz. Fosforik asidin esteri ya da tuzu şeklinde bulunmaktadır.

Fosfatın kullanıldığı yerler;

Haberin Devamı

Bitkiler için gübre olarak

Farklı tür fosfatlar ise çeşitli temizlik ürünlerinde kullanılmaktadır.

Suların işlenmesinde

Bir takım fosfat esterleri uranyum ve plütonyum nitratlarının elde edilmesinde kullanılmaktadır.

Fosfat çok az olmakla birlikte bazı gıda maddeleri ve yemlerin içerisinde de kullanılabilmektedir.

İlaç sanayi

Savunma sanayi

Kimya sanayi

Tıp gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

Fosfatın Faydaları Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Fosfat çeşitli yiyecekler içerisinde bulunmaktadır.

Yumurta

Peynir

Süt

Yoğurt

Fındık

Badem

Çikolata

Kuru meyve

Ayçiçeği tohumu

Tam tahıllar

Kepekli pirinç

Mısır ekmeği

Fasulye

Fosfat insan vücudunda besin emiliminin daha kolay olmasını sağlamaktadır. Metabolizma açısından da oldukça önemlidir. Büyüme ve gelişme açısından da oldukça önemlidir. DNA ve RNA'nın üretimi için çok önemlidir.

Yazarlar