Makarna olabildiğince yoğun ateşte pişmesi gereken bir yemek. Makarnalar yüksek ateşte formunu kaybetmeden hızlı bir şekilde pişecektir. Makarnaları pişirirken ateşin düşük ayarda olması ve aynı zamanda tencerenin kapağının kapatılması, doğru bilinenin aksine makarnanızın hamurlaşmasına ve tadını kaybetmesine neden olur.
Eğer bol soslu bir makarna hazırlamak istiyorsanız makarnanızın suyunu sos için değerlendirebilirsiniz. Ancak makarnanızı ayrı bir yerde hazırlamak istiyorsanız, haşlanan makarnaların suyunu bir süzgeç yardımı ile süzdükten sonra ekstra suyun altına tutmaktan kaçınmanız gerek. Makarna piştikten sonra üzerinde nişasta barındırır. Bu nişasta sayesinde makarna, sos ile daha kolay bir şekilde bütünleşir. Süzüldükten sonra suya tutulan makarnaların nişastası kaybolacağı gibi tadında da yavanlık meydana gelir.