Adet dönemlerinde kadınlar kasıkta şiddetli ağrı, ciltte pürüzlenme ve karbonhidrat tüketiminde artış yaşar. Bu dönemi sağlıklı geçirmenin ve bedenin enerjik, düzgünce ve sağlıklı beslenerek geçirilmesi mümkün.
Yeni bir araştırmada kadınların beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını nasıl değiştirirlerse adet döngülerini daha iyi hale getirebilecekleri öngörülmüş.Kopenhag Üniversitesi'ndeki araştırmalar sonucu, araştırmaya tabii tutulan kadınların 6 ay gibi bir sürede ortalama 5 kilo verdikleri gözlemlenmiş.
Diyetisyen Limor Baum'a göre kadınlar daha fazla besin tüketmek istedikleri için kendilerini kötü hissetmemeliler. Aynı zamanda adet dönemindeki bazı günlerde kadınların metabolizma hızları arttığı için daha fazla yemek yemek istemeleri çok normal.
1 ile 5. günlerAdet başladığında kadınların çoğu bir rahatlık hisseder. Başlangıçtan birkaç gün önce gerilim, ağrı, ciltte pürüzlenme ve göğüste acıma görülmeye başlanır. Hormoneal değişiklik kadınların yorgun hissetmelerine sebep olur.
Bu aşamada iştah genelde normalden daha kapanıktır. Bu yüzden bedeninizi dinleyin, küçük porsiyon ve hafif atıştırmalıklar yeterli olacaktır. Demir minerali yüksek besinler tüketin. Kırmızı et, fasulye, bakliyat, kabuklu deniz hayvanları ve susam demir içerir. Aynı zamanda C ve B vitaminlerini dengelemenizde fayda var. Kalsiyum da bu 5 günlük dönemde tüketilmeli. Kahvaltı: Yoğurtlu yulaf ezmesi, çilek ve susam tohumuÖğle yemeği: Kırmızı biberli yoğurt salatası, şeftali ve susam tohumu Akşam yemeği: Tavuk, esmer pilav ve ıspanakAtıştırmalık: Kuru erik gibi kurutulmuş meyveler veya yoğurt
Araştırmaya göre bu dönemde yoğun spor yapmamalısınız. Erken uyuyup yürüyüş gibi çok zorlamayacak şekilde spor yapmak tercih edilmeli.
5 ile 13. günler Bu aşamada kadınlar müthiş hissetmeye başlar. Östrojen sevitesi artar, böylece libido ve enerji de artar. Yaklaşık 10 gün boyunca kadınlar çekici ve kuvvetli hisseder. Bu döneme foliküler faz denir çünkü kadın yumurtalıklarındaki folüküller yumurtaları atmaya hazırlar. Yumurtalıklar atılır çünkü hipofiz bezi FSH hormonu salgılar bu da foliküllerin olgunlaşmasını sağlar.
Artan enerjiyle beden daha fazla enerji harcamak isteyecektir. Bu sebeple adet döneminde olduğundan daha fazla yemek yemek normaldir. Bu aşamada örneğin kırmızı ette bulunan B12 vitaminini tüketmeye özen göstermeli ki hücreler beslenip beden için enerji üretebilsin. Kahvaltı: Omlet Öğle yemeği: Kırmızı et, domates, soğan, kişniş, turpAkşam yemeği: Kuzu eti, kuskus salatasıAtıştırmalık: Fındık ve çekirdek
Yüksek enerjiden istifade edip harekete geçin. Biraz daha yoğun kardiyolu sporlar bu aşamada tercih edilebilir.
Yumurtlama adet döngüsünün ortasında, adet olmadan 14 gün önce başlar.Bu aşama döngünün 12 ile 16. günleri arasında olabilir. Bu aşama olgunlaşmış yumurtaların salındığı ve kanal boyunca ilerlerken sperm tarafından döllendiği dönemdir. Kadınlar fiziksel olarak en fazla bu dönemde aktif olur.
Bu aşamada enerji seviyesi ikinci aşamadan da yüksektir. Bu yüzden sağlıklı beslenme çok önemlidir. Çinko hücre bölünmesi için gerekli bir mineraldir. Balık ve incir çinko açısından zengindir.Doğum kontrol hapı kullanıyor dahi olsanız doğal doğurganlık zincirine uygun davranmak beden için en iyisidir. Kahvaltı: Avokado tostu, muzÖğle yemeği: Salata, acı biber, tahin ve humus Akşam yemeği: Brokoli, somon balığı, domates, patatesAtıştırmalık: İncir ve peynir
Bu dönemde enerji dolup taşarken daha yoğun sporlar yapılabilir.
15. ile 28. günler Bu aşama uzundur. İlk günler kendinizi iyi hisserken, zamanla döngünün en zorlu kısmı gelir. Özellikle daha genç olan rahimler hamilelik ihtimalinden dolayı kalınlaşacaktır. Östrojen ve testesteron seviyeleri düşer ve progesteron seviyesi artar. Bu hormon gerginliği azaltırken daha sakin ve huzurlu hissetmeyi sağlar. Bundan sonraki aşamada da adetin tüm zorlu yanları, ağrılar, duygu değişimleri, cilt sorunları kendini gösterir.
İlk iki günden sonra iştahınız tavan yapacaktır. Ama Kopenhag Üniversitesi'ndeki araştırmaya göre bu oldukça normal. Metabozlima hızınız da artış gösterir. Her aşamada olduğu gibi bedeninizi dinleyin. Bu dönemde karbonhidrat yemek isterseniz kendinizi tutmayın. Tatlı tüketmeyi istemek de normal. Şeker ihtiyacını meyve, bitter çikolata, bal gibi doğal şeker kaynaklarından karşılayın. Bu aşamada magnezyum ve omega 3 tüketilmesi salık veriliyor. Kahvaltı: Kızarmış ekmeğine fıstık, fındık ezmesi, reçel sürünÖğle yemeği: Patatesli mercimek salatası, tahin ve cevizAkşam yemeği: Esmer pirinç pilavı, baharatlı yemekler Atıştırmalık: Muz, bal, fındık ve çekirdek
Spor yapmayı sürdürmek önemlidir ama düzenli olmalıdır. Hareket etmek adetin bazı ağrılı belirtilerini azaltacaktır.Kaynak: Dailymail