"Pıhtılaşmaya eğilim kimlerde vardır?" diyecek olursak bazı pıhtılaşma bozukluğu yaratan genetik hastalıkları olanlar, obez olanlar, sigara içenler, çok hareketsiz kalanlar, gebeler, Kovid-19 geçirenleri söyleyebiliriz.
1-Genetik yatkınlığımız varsa, ailede erken yaşta ölenler mevcutsa mutlaka kardiyak muayeneden geçmemiz ve belli aralıklarla kontrollerimizi aksatmamamız gerekir.
2-Sigarayı bırakmalıyız.
3-Yeme, içme alışkanlığımıza dikkat ederek aşırı yağlı (özellikle katı yağlar) ve karbonhidratlı beslenmeden kaçınarak kilo almamaya dikkat etmeli ve düzenli olarak haftada en az 4-5 gün hızlı yürüyüş gibi egzersizler yapmalıyız.
4-Özellikle yaz aylarında terlemeyle su ve elektrolit kayıpları olup kardiyak aritmiler tetiklenebilir. Bu nedenle elektrolit dengemizi sağlamak için her gün 20-50 gram badem veya ceviz gibi kuru yemiş yememiz iyi olabilir. Yaz aylarında 2,5-3 litre gibi günlük su ihtiyacımız olduğu unutulmamalı.
5-Tansiyonumuz yüksekse mutlaka kontrol altına almalıyız. Tansiyon yüksekliği kontrolsüz bırakılırsa sinsice kalp yetersizliği yapabilir, kalp damarlarının sertleşmesine tıkanıklıklara yol açabilir. Bu nedenle tuz kısıtlaması yapmamız tansiyonumuzun kontrolü için önemlidir.
6-Şeker hastalığımız varsa takipsiz bırakmamalıyız, kan şekerimizi iyi kontrol ederek kalp damar sağlığımızı korumada büyük yol kat etmiş oluruz.
7-Özellikle erkeklerde 40, kadınlarda 45 yaşın üzerine geldiysek yıllık olarak kardiyak muayeneden geçmemiz mevcut durumumuzu anlamamız ve gerekli tedbirleri almamız için iyi olacaktır.