Yaprakları kaynar su dolu bir tencereye koyun ve 2-3 dakika kadar haşlayın. Haşladığınız yaprakları buz dolu soğuk bir kasenin içine koyun. Bu işlem yaprakların pişmeye devam etmesini durdurur ve rengini korur. Ardından yaprakların suyunu iyice süzüp fazla suyu temiz bir mutfak havlusuyla kurulayarak alabilirsiniz. Karalahanaları porsiyonlayarak buzluğa atın.
Karalahanayı kurutmak, onu saklamanın bir diğer etkili yöntemidir. Üstelik bu şekilde de birçok yemekte kullanabilirsiniz. İlk olarak saplarını ayıklayın ve yapraklarını iyice yıkayın. Fazla suyu süzün ve yaprakları kurutun. Küçük parçalara ayırıp dilimledikten sonra daha hızlı kurutabilirsiniz.
Karalahanayı püre haline getirip saklamak da farklı bir alternatiftir. Hazırladığınız püreyi çorba ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Bu yöntem için karalahanayı yıkadıktan sonra birkaç dakika haşlayarak yumuşatın. Ardından bir blender veya mutfak robotunda püre haline getirebilirsiniz. Hazırladığınız püreyi buz kalıplarına veya küçük saklama kaplarına dökerek saklayın.
Vakumlama yöntemi, karalahananın tazeliğini en iyi koruyan yöntemlerdendir. Havayla temas etmediği için çok daha uzun süre dayanır. Temizlediğiniz yaprakları vakumlu saklama poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin fazla büyük olmamasına dikkat edin. Vakum cihazı ile poşetin havasını alın. Bu yöntemde karalahanayı buzdolabında 1 aya kadar, dondurucuda ise 6-12 ay arasında taze tutabilirsiniz.