Doğumsal boyun kitleleri arasında sayılan bir diğer kitle türü ise tortikollisdir. Tortikollisler, boynun yan bölgesinde genellikle doğumdan birkaç hafta sonra fark edilen şişlikler şeklinde belirti verir.
Tortikollisler, 1 yaşına kadar düzelme göstermez. Bu duruma baş ve boyun bölgesinde hareket kısıtlanması eşlik ederse tehlike oluşabilir. Tortikollisler aynı zamanda yüzde kas zayıflığına da neden olabilir” diye konuştu.
Ranula kistinin, ağız içi ve dil altı tükürük bezleri kisti olarak tanımlandığını söyleyen Sezen, "Ranula kisti, dil hareketlerini kısıtlayabilecek kadar büyüyebilir.
Ranula cerrahi işlemlerle çıkarıldığında dil hareketleri de normale dönecektir" dedi.
Hemanjiomların, yenidoğan dönemde en sık karşılaşılan iyi huylu, damarsal kökenli kitleler olduğunu vurgulayan Sezen, sözlerini şöyle noktaladı:
"Mavi, mor renkli kitleler olan hemanjiomlar, doğumdan hemen sonra fark edilir ve doğumu takiben 1 yıl içerisinde büyüme görülebilir.
İlerleyen yaşlarla birlikte küçülme yaşanabilir. Ciltte hemanjiom en sık; yüz, kafa derisi, göğüs veya sırtta görülür. Nadiren derin boyun yapıları içinde de olabilir.
Hemanjiomlar; nefes almayı, işitmeyi ya da çocukların beslenmesini olumsuz yönde etkiliyorsa tıbbi müdahale gerektirebilir. Hemangiomların tedavisinde cerrahi, lazer veya kortizon uygulanabilir."