DHA
• 16 Ocak 2021 - 12:15 • Son Güncelleme:
Çaya şeker atarken bir kez daha düşünün! Vücudu zehirliyor
Çay kimileri tarafından şekerli kimileri tarafından da şekersiz tüketiliyor. "İyi bir antioksidan olan çayın şekersiz tüketimi vücudumuz için oldukça faydalı" diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, şekerli çayın vücuda verdiği zararları sıralayıp çayı nasıl içmemiz gerektiği hakkında da bilgiler paylaştı. İşte diyabetten kalp-damar hastalıklarına çayı şekerli içmenin zararları...
DHA
• 16 Ocak 2021 - 12:15 • Son Güncelleme:
1
Dünya Çay Komitesi'nin geçen yıllarda yayınladığı rapora göre, dünyada yılda kişi başı en çok çay tüketen ülkeler sıralamasında ise Türkiye, 3.5 kilogram ile ilk sırada yer alıyor.
2
Şekerli çay içmenin zararları çok fazla
Çay tüketiminin Türk toplumu için çok değerli bir yere sahip olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, çayın nasıl tüketilmesi gerektiğiyle ilgili uyarılarda bulundu.
3
Çayın şekerli yada şekersiz içilmesiyle ilgili konuşan Özerdem, “Çayın vücuda faydaları ve zararları var ancak şekerli çay içmenin zararları çok fazla.
4
Şeker kendi başına kalori içeriği yüksek olduğu için çayla beraber çok yüksek miktarda alındığında belli hastalıkların riskini artırıyor. Çayın günde 3-4 fincandan daha fazla içilmemesi gerekiyor” diye konuştu.
5
Çayı şekerli içmeyi tercih edenlere uyarılarda bulunan Uzm.Dr. Özerdem, “Şekerli çay diş yapısının bozulmasına neden oluyor ve orada enfeksiyonların kolayca yerleşmesine sebep oluyor.
6
İnsülin direnci gelişiyor, kalp-damar hastalıkları ortaya çıkıyor
Çok tiryaki olan bir çay içicisinin günde en az 10-15 bardak çay içtiğini farz edip ortalama 1 küp şekerin de 22 kalori olduğunu düşünürsek bir çay içicisi sadece şekerle günlük bazal metabolizmasının 4’te 1’ini karşılamış oluyor.
7
Bu birikim dolayısıyla vücutta ciddi hastalıklara meyil oluşuyor. İnsülin direnci, şekere yatkınlık gelişiyor. Bununla birlikte diyabet riskiyle beraber kalp-damar hastalıkları beraberinde geliyor” dedi.
8
Çayın sağlık için faydaları nelerdir?
Çayın insan vücudu için faydalı bir içecek olduğunu hatırlatan Özerdem, “Çay bir antioksidan. Bu özelliği sayesinde özellikle kalp damar hastalıklarının azaltılmasında, kolesterol, trigliserid düşmesinde etkili. Damar hastalıkları ve inmenin oluşmasına da engel oluyor.
9
'Çay içmek kansızlığa sebep olur' diye bir algı var. Çayın içerisinde tanin maddesinin demir emilimini engellendiği biliniyor.
10
Özellikle çayı yemeklerle, yemekten hemen önce ya da sonra tüketirsek ve bu oran artarsa demir eksikliği meyili de oluşturabilir” ifadelerini kullandı.
11
Çayı içerken nelere dikkat etmeliyiz?
Doğru çay tüketimi hakkında açıklamalarda bulunan Özerdem, sözlerine şöyle devam etti:
12
“Çok uzun süre demlenmiş çay içilmemeli. Çay çok sıcak da içilmemeli ve mümkünse 70 derecenin altında içilmeli ki gırtlakta tahrişlere ve tümörlere sebep olmasın.
13
Çay şekerle birlikte içilmemeli çünkü içindeki şeker hem diş hastalıklarına hem de metabolizma hastalıklarına meyili artırıyor.
14